eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

A vásárlók fenyegetésével szigorítana az állam

Akár évekig is őrizgethetjük még a legapróbb cikkek blokkját is, ha sikerül a pénzügyi tárcának valóra váltania elképzeléseit. Lapszemle.

Az idén megszűnnek a hetes óvodák - olvasható a Népszabadságban.Sok szülőnek az utolsó szalmaszálat, gyermekeiknek a felzárkózás lehetőségét, az állami gondozás elkerülését jelentették ezek az intézmények.

Az úgynevezett hetes óvodákat, amelyekbe a sokat dolgozó szülők hétfő reggel beviszik a gyermeket, péntek délután pedig hazaviszik, azért zárják be, mert a fővárosi önkormányzat nem finanszírozza tovább működésüket: 78 gyerek érintett, közülük hatot már gyermekvédelmi gondozásba vettek.

Az otthonok sorsát az 1997-es gyermekvédelmi törvény pecsételte meg azzal, hogy ezt az intézménytípust nem nevesítette a jogszabályban. Megoldási javaslatok ugyan voltak, ezekkel azonban mindig csak egy időre tudták biztosítani a működésüket. A leépülés már az elmúlt években megkezdődött: 2003-ban a hat - még működő - hetes óvodából négyet átalakítottak, így csak kettő maradt "talpon", sorsukról júniusban határozott a fővárosi közgyűlés.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a honvédelmi tárca újra nekifut a nagy értékű balatoni honvédségi üdülők értékesítésének. Eddig a pályázatok zömére nem volt megfelelő jelentkező, ezért újra "dobra verik" a honvédség balatonberényi, balatonszabadi és balatonboglári ingatlanjait.

Emellett többhektáros földterületeket és hatvan szolgálati lakást is értékesítenek a honvédség vagyonából. Utóbbiakat szakértők szerint áron alul kínálja a szaktárca: Kalocsán például egy 12 lakásos társasházhoz már 20-25 millió forintért hozzájuthatunk.

Akár évekig is őrizgethetjük még a legapróbb cikkek blokkját is, ha sikerül a pénzügyi tárcának valóra váltania az elképzeléseit - olvasható a Világgazdaságban. Egyelőre folyik a részletek kidolgozása, így csak annyit tudni: a feketegazdaság ellen új frontot kívánnak nyitni, és a vásárlók fenyegetettségén keresztül szeretnék elérni, hogy az eladók kérés nélkül nyújtsák át a nyugtát vagy a számlát, vagyis közvetett úton is megpróbálják rászorítani az üzleteket a legális működésre.

Nem állna egyedül Magyarország, ha bevezetnék a számlatartási rendszert, ugyanis ilyen gyakorlatot máshol is ismernek. Olaszországban például nem csupán az üzletekből kilépő vásárlótól kérheti a blokk felmutatását a pénzügyőrség, hanem az éttermek, a bárok vagy a szállodák vendégeitől is. A lap által megkérdezett adószakértő szerint erre itthon nincs megfelelő apparátus.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy az idén a vártnál kevesebb gabonát aratnak, de a minőség jó lesz, és a hazai fogyasztást fedezi a termés. Az őszi árpa aratása befejeződött, és a búzáéból is már csak 15 százaléknyi van hátra. Ha a munkát nem hátráltatja az időjárás, a betakarítást előreláthatóan július 25-re teljesen befejezik - vélik az agrártárcánál, más szakértők szerint pedig már akkor is csak néhány nap van hátra, ha nagy esők jönnek. Az eddigi adatok szerint a búza termésátlaga hektáronként csak 3,6 tonna lesz a korábban várt 3,8 tonnához képest.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Július 31-én villámcsapásként érkezett a hír, mely szerint egy robbanásban életét vesztette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai ágának vezetője és a terrorszervezet legbefolyásosabb tagja. A feszültséget tovább fokozta, hogy a detonációra egy teheráni szállodában került sor. Irán azonnal felvonta a bosszút szimbolizáló vörös zászlót, a különféle nyugati hírszerző ügynökségek pedig egész augusztusban arról közöltek híreket, hogy „a következő héten” már biztosan támadás fog indulni Izrael ellen. Az iráni válaszcsapás egyelőre elmaradt, de miért? Itt van három lehetséges magyarázat Teherán tétlenségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 15. 13:15
×
×
×
×