eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Pokoli meleg és katasztrófahelyzet vár ránk

Vasárnapra kettes, míg hétfőtől csütörtökig hármas fokozatú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. Falus Ferenc az InfoRádiónak elmondta: az időseknél a tartósan magas hőmérséklet szív-, és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk. A gyógyszereket szedő betegek kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát - javasolta a tisztifőorvos.

Az előrejelzések szerint vasárnap a napi átlagos középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 Celsius-fokot, ezért rendeltek el kettes fokú hőségriasztást - mondta az InfoRádióban az országos tisztifőorvos.

Falus Ferenc hozzátette: a hőmérséklet hajnalban sem lesz alacsonyabb 18 foknál.

Hétfőtől - mivel a meteorológusok számításai szerint tovább melegszik az idő - a katasztrófatervnek megfelelően a hőségriasztás harmadik fokozata, a hőségriadó lép életbe.

Ekkorra már összehívták az ilyen esetekben intézkedésre jogosult kormányzati koordinációs bizottságot is, ettől kezdve tehát nem egyedül az ÁNTSZ dönt majd a további lépésekről - közölte Falus Ferenc.

Idősek, gyerekek veszélyben

Magyarországon a hőség első napján az európai statisztikai átlagnál nagyobb a megbetegedés és a halálozás valószínűsége. Ennek a pontos okát egyelőre nem ismerik - mondta a tisztifőorvos -, de lehetséges, hogy az emberek ilyenkor még nem veszik komolyan a kánikula veszélyeit.

A hőség elsősorban az idős, beteg emberek számára veszélyes, de a kicsik sincsenek biztonságban, akiknek a hőszabályozása még nem alakult ki, ezért a szülőknek nagy a felelősségük - mondta Falus Ferenc.

Az országos tisztifőorvos szerint a nagy melegben érdemes hűvösben maradni, naponta esetleg többször zuhanyozni, lehetőleg kerülni a tűző napon való tartózkodást, és lehetőség szerint mérsékelni kell a nehéz fizikai munkát mind szabad-, mind zárttérben.

Pokoli meleg lesz


A nyár legforróbb napjai várnak ránk a jövő héten - mondta az InfoRádióban Németh Lajos meteorológus. A hét második felében elképzelhető, hogy 40 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap már 35 fok körüli hőmérsékletre kell számítani, a melegedés azonban nem áll meg. A jövő hét első napjaiban 36-38 fokra lehet számítani, csütörtökön azonban az ország egyes pontjain az előrejelzések szerint 40 fok lesz.

Mivel az előrejelzés nagyjából 10 napra szól, a kánikula végét egyelőre nem látják pontosan a meteorológusok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Óránként 8 centi emelkedés - Így áll a Duna vasárnap délelőtt

Naponta egy métert emelkedik a Duna vízszintje, már most 4 méter fölött jár, a rekord 891 centi, a tetőzést pedig a hét második felére várják. A rakpartokat most felejtsük el, de a Margitsziget szerelmesei is kezdhetik áttervezni a hetet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Most érdemes kriptóba tenni a pénzünket?

Most érdemes kriptóba tenni a pénzünket?

A bitcoin mellett az altcoinok piacán is kivárást láthattunk az előző hetekben a tőzsdéken, mivel a befektetők továbbra is az amerikai elnökválasztással kapcsolatos eseményekre figyelnek. Ahogy azonban közeledünk a novemberi választáshoz, úgy válik egyre fontosabbá pozícionálni magukat a piaci szereplőknek a lehetséges kimenetelekre. A bitcoin kapcsán már láthattunk az utóbbi napokban 80 ezer és bőven 100 ezer dollár feletti célárakat is, van azonban egy másik token is, amely nagy rali előtt állhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×