eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Semmiért sem lelkesedünk, de az eurót szeretnénk

A TÁRKI kutatásvezetője szerint a magyarok általában semmiért sem lelkesednek, így az Európai Unióért sem. Sík Endre szociológus az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a közösség 27 tagországából 24-ben optimistábban ítélik meg helyzetüket az emberek.

A TÁRKI kutatásvezetője elmondta: a magyarok elégedetlenek saját helyzetükkel, az Európai Unióban csak két ország, Románia és Bulgária polgárai nyilatkoztak a magyaroknál is kedvezőtlenebbül.

Sík Endre szerint az Európai Unióban az egyik végletet Svédország, Dánia, Hollandia jelenti, ahol az emberek 97 százaléka mondja azt magáról, hogy elégedett; ezt azonban a szakember nem tartja reálisnak.

Magyarország a másik véglet, a megkérdezetteknek csak a fele mondta azt, hogy elégedett az életével; a jelenlegi viszonyok alapján ez reálisnak tartható - vélekedett a szakember.

A kutató kitért arra is, hogy más ügyek foglalkoztatják az embereket Magyarországon, mint az EU sok más országában.

A gazdasági helyzet és a munkanélküliség máshol is a legfontosabb témák között szerepel, de az egészségügy és az árak miatti aggodalom már magyar sajátosság; az infláció mértékét például általában jelentősen túlbecsülik a válaszadók.

A többség szeretné az eurót

A TÁRKI felmérésében a válaszadók 19 százaléka mondta azt, hogy sürgős lenne az euró magyarországi bevezetése, 49 százalék szerint pedig ez szükséges lépés, de nem sürgős.

A megkérdezettek mintegy negyede utasítja el a közös európai fizetőeszköz bevezetését.

Csak 7 százalék mondta azt, hogy nem tudja a választ a kérdésre, ami Sík Endre szerint figyelemre méltó, mert azt mutatja, hogy a magyarok nagy többségének határozott véleménye van a kérdésről.

Hanganyag: Szûcs Péter

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Óránként 8 centi emelkedés - Így áll a Duna vasárnap délelőtt

Naponta egy métert emelkedik a Duna vízszintje, már most 4 méter fölött jár, a rekord 891 centi, a tetőzést pedig a hét második felére várják. A rakpartokat most felejtsük el, de a Margitsziget szerelmesei is kezdhetik áttervezni a hetet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Most érdemes kriptóba tenni a pénzünket?

Most érdemes kriptóba tenni a pénzünket?

A bitcoin mellett az altcoinok piacán is kivárást láthattunk az előző hetekben a tőzsdéken, mivel a befektetők továbbra is az amerikai elnökválasztással kapcsolatos eseményekre figyelnek. Ahogy azonban közeledünk a novemberi választáshoz, úgy válik egyre fontosabbá pozícionálni magukat a piaci szereplőknek a lehetséges kimenetelekre. A bitcoin kapcsán már láthattunk az utóbbi napokban 80 ezer és bőven 100 ezer dollár feletti célárakat is, van azonban egy másik token is, amely nagy rali előtt állhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×