A mongol gasztronómiai kultúrát tanulmányozva próbálta megismerni a Lucullus Baráti Társaság hét tagja azt a közeget, amelyben őseink is élhettek egykoron. Útjuk során fehér ember által még nem ismert területeken is áthaladtak - mondta az InfoRádiónak a társaság alelnöke.
Mongóliában sok helyen ma is nomádok élnek, akik jurtákban laknak, lóháton közlekednek, és főként húsalapú ételeket fogyasztanak. Ezek készülhetnek szarvasmarha-, birka-, kecske-, de akár mormotahúsból is - tette hozzá Túróczi Gábor.
A Lucullus Baráti Társaság alelnöke szerint az egyik legérdekesebb, legfinomabb mongol étel a kecskehúsból készült horhog, amelynek íze kicsit emlékeztet a rablóhúséra. A nemzeti eledel a bóc, darált birkahús párolt tésztában, amelyet szintén megkóstolhattak a Lucullus Góbi-expedíció tagjai.
Túróczi Gábor elmondta: komolyabb ételmérgezés a sivatagban nem fordult elő, az egyik ulánbátori kínai étterem kínálata azonban kifogott a magyar gyomrokon.
A csapat a túra végén, Altaj városába belovagolva megfőzte a Lucullus Baráti Társaság védjegyévé vált paprikás csirkét (tavaly, az Északi-sark meghódítását is ennek elkészítésével ünnepelték) amihez négy napig tartott beszerezni a bele került 15 darab csirkecombot - mondta a társaság alelnöke.
Hanganyag: Rezsek Gyõzõ