eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Népszavazás: saját magával szúrt ki a Fidesz?

Az Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára szerint az Országos Választási Bizottságnak mind a Fidesz, mind a Kálmán László nyelvész által benyújtott népszavazási kezdeményezéseket hitelesítenie kellene. Tóth Zoltán szerint ennek semmilyen jogi akadálya nincs.

Az Országos Választási Bizottságnak hitelesítenie kellene mindkét ellentétes tartalmú, de alkotmányosnak tekinthető kérdéscsomagot - mondta az InfoRádiónak az Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára.

Tóth Zoltán úgy látja: nincs akadálya a kérdések hitelesítésének, mert arról már döntött az Alkotmánybíróság, hogy ezekben a témákban lehet népszavazást tartani.

Mivel az összes kérdés az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyre vonatkozik, tehát a kezdeményezések alkotmányosak, törvényesek, az OVB-nek pedig minden ilyen kezdeményezést el kell fogadnia - tette hozzá.

Elvi kérdés

A szakértő szerint meg kell vizsgálni azt a kérdést is, hogy a Fidesz július 9-én pontban 16 órakor nyújtotta be újra kérdéscsomagját, holott a korábbi kérdések védettségének határideje éppen ekkor járt le.

"Az az elvi kérdés, hogy a 16:00 beleszámít-e még a védett időszakba, vagy már azon túl van" - mondta Tóth Zoltán.

Az Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára úgy véli, hogy ebben az időpontban a kérdések még védelem alatt állnak.

Az Országos Választási Bizottság visszautasíthatja a Fidesz kérdéseit, ha az újak benyújtásának idején a régebbiek még védettség alatt álltak - közölte a szakértő.Szerdán tárgyal az OVB

Összesen 11 kérdést tárgyal az Országos Választási Bizottság jövő hét szerdán. Ebből hármat a Fidesz, hármat pedig Kálmán László nyelvész nyújtott be szinte egy időben. E kérdések mellett másik öt, magánszemélyek által benyújtott kérdést bírál el az Országos Választási Bizottság ezen az ülésen.

A kórházprivatizációról, a gyógyszerforgalmazásról és a termőföldről szóló, kétféle megfogalmazású népszavazási kezdeményezés mellett a bizottság a trianoni békeszerződés évfordulójának nemzeti gyásznappá nyilvánításáról, az Európai Unió alapszerződésének magyarországi törvénybe iktatásáról, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulásról, és a több egészségbiztosítós modell bevezetésének megakadályozásáról szóló kérdéseket tárgyalja majd.

A héten Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere által kórházügyben benyújtott népszavazási kezdeményezést a bizottság nem a jövő héten tárgyalja.

Õszig nem lesz döntés

Ha bármelyik kérdést hitelesíti az Országos Választási Bizottság, azután 15 napig lehet a kezdeményezést megtámadni, majd az ügy az Alkotmánybíróság elé kerül.

A testület azonban a nyári szünet miatt legközelebb augusztus végén ülhet össze, és ekkor hagyhatja jóvá a kezdeményezéseket.

A Fidesz már hitelesített népszavazási kérdései is az Alkotmánybíróság jóváhagyására várnak.

Az AB eljárása után kezdheti meg a Fidesz vagy bármelyik magánszemély a referendumhoz szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtését, amire a kezdeményezőknek négy hónapjuk lesz.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Óránként 8 centi emelkedés - Így áll a Duna vasárnap délelőtt

Naponta egy métert emelkedik a Duna vízszintje, már most 4 méter fölött jár, a rekord 891 centi, a tetőzést pedig a hét második felére várják. A rakpartokat most felejtsük el, de a Margitsziget szerelmesei is kezdhetik áttervezni a hetet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Most érdemes kriptóba tenni a pénzünket?

Most érdemes kriptóba tenni a pénzünket?

A bitcoin mellett az altcoinok piacán is kivárást láthattunk az előző hetekben a tőzsdéken, mivel a befektetők továbbra is az amerikai elnökválasztással kapcsolatos eseményekre figyelnek. Ahogy azonban közeledünk a novemberi választáshoz, úgy válik egyre fontosabbá pozícionálni magukat a piaci szereplőknek a lehetséges kimenetelekre. A bitcoin kapcsán már láthattunk az utóbbi napokban 80 ezer és bőven 100 ezer dollár feletti célárakat is, van azonban egy másik token is, amely nagy rali előtt állhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×