eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Hétfőtől katasztrófahelyzet Magyarországon

Vasárnapra kettes fokozatú, jövő hétfőtől csütörtökig pedig hármas fokozatú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos.

A hármas, vagyis a legmagasabb fokozatú riasztást - amely már katasztrófahelyzetnek minősül - korábban soha nem léptették életbe Magyarországon.

Az országos tisztifőorvos közleménye szerint a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot.

Falus Ferenc hozzátette: a kánikula elsősorban az idősekre, a gyermekekre, valamint a fizikai munkát végzők szervezetére hat kedvezőtlenül.

Kapaszkodjunk: 40 fok

A nyár legforróbb napjai várnak ránk a jövő héten - mondta az InfoRádióban Németh Lajos meteorológus. A hét második felében elképzelhető, hogy 40 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton 30 fok körüli hőmérsékletre kell számítani, vasárnap azonban már a 35-öt is elérheti a hőmérő higanyszála.

A melegedés pedig nem áll meg. A jövő hét első napjaiban 36-38 fokra lehet számítani, csütörtökön azonban az ország egyes pontjain az előrejelzések szerint 40 fok lesz.

Mivel az előrejelzés nagyjából 10 napra szól, a kánikula végét egyelőre nem látják pontosan a meteorológusok.

Németh Lajos mindenkit arra figyelmeztet, hogy az elkövetkezendő napokban sok folyadékot igyon, a kánikulában ugyanis az átlagosnál több vizet veszít a szervezet.

Az időseknek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek nem ajánlja, hogy nap közben elhagyják hűvösebb lakásukat.

Elmondta azt is, hogy különösen a nagyvárosokban okozhat problémát a meleg, ahol az aszfalt és a beépítettség miatt a hőmérsékletet még melegebbnek érzékeli a szervezet.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 15. 05:30
×
×
×
×