eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Gyógyszerárak és cégalapítás - változások július 1-je után

Drágább és olcsóbb gyógyszerek, olcsóbb cégalapítás, vége a színlelt szerződések moratóriumának - néhány, a július elsejével hatályba lépett változás közül.

Vasárnap óta 39 gyógyszer került ki a támogatott medicinák közül - derül ki az OEP honlapjáról. A patikaszerek is ára változott: 1.400 készítményért többet, 300-ért pedig kevesebbet kell fizetnie a betegeknek. A hvg.hu szerint a legtöbb gyógyszer alig 100 forinttal kerül csak többe.

A közgyógyellátás szabályai is változnak: az OEP arra emlékeztet, hogy a jogosultaknak június 30-ig kellett kérelmezniük új igazolványukat. Amíg ezek nem érkeznek meg, addig az önkormányzattól kapott igazolással, és a régi dokumentummal a megszokott módon válthatják ki a gyógyszereket.

Újdonság az is, hogy immár nem csak a 700 készítményt tartalmazó közgyógylistáról lehet patikaszereket kiírni, hanem a TB által támogatott készítményeket is. Újdonság, hogy havonta 12 ezer forintos közgyógyellátási keretet használhatnak föl betegek - korábban nem volt ilyen limit.

Olcsóbb cégalapítás - interneten keresztül

Július elsejétől olcsóbb a cégalapítás - de, csak ha elektronikus úton teszik ezt. Ilyen módon a cégbejegyzés díja 5000 forint, a vállalkozásoké 3000 lesz. Ha valaki hagyományos módon, azaz papíron teszi ugyanezt, akkor kft esetében a bejegyzésért 100 ezret, bt-nél 50 ezret kell fizetnie, a közzétételért 25, illetve 14 ezer forintot.

Az ügyintézéshez azonban változatlanul kell ügyvéd is. A cégbejegyzésbe ezentúl elég a fő tevékenységi köröket és az engedélyköteleseket föltüntetni. Újdonság az is, hogy a vállalkozások ügyvezetői nem állhatnak saját cégük alkalmazásában. A már hatályos szerződéseket 5 év alatt kell átalakítani.

Lejárt a moratórium, szigorít az APEH


Lejárt a színlelt szerződésekre adott adóhatósági moratórium is. AZ APEH ezután szigorúbban ellenőriz, és büntet is - mégpedig akár visszamenőlegesen is.

Július elsejével magasabb minimálbér jár a középfokú vagy szakképzettséget igénylő munkakörökben dolgozóknak. Aki két évnél kevesebb gyakorlattal rendelkezik, az 67.500 forintot, akinek ennél több gyakorlata van, az 75.400 forintot vihet haza. Az 50 évnél idősebbeknek nem kell igazolniuk a gyakorlatot, automatikusan kapják az emelést.

Hanganyag: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×