eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Miniszteri keretek és a rádiókabaré

Minden miniszternek van reprezentációs költsége, de az elmúlt egy évben csak pár tárcánál maradt a klasszikus értelemben vett miniszteri keret. Az Oktatási és Kulturális Minisztériumnál a tárcavezető a Nemzeti Kulturális Alap forrásainak egy részéről is saját maga dönthet.

Az elmúlt egy évben jelentősen megváltoztak az egyes miniszterek szabad felhasználású pénzforrásai. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint ez leginkább a közigazgatásban elkezdődött átfogó reformfolyamatnak köszönhető.

Minden miniszternek van reprezentációs kerete, amelyet rendezvényekhez, delegációk fogadásához, munkaértekezletekhez, sajtótájékoztatókhoz használnak fel. Ez tárcánként változó, általában havi néhány 10 ezer forintos tételről van szó - tudatta az InfoRádióval a Kormányszóvivői Iroda.

Azoknál a tárcáknál, amelyeknél miniszteri keret rendelkezésre áll, leginkább szakmai célokra használják fel. A minisztériumok ebből a keretből egészítik ki a hozzájuk tartozó feladatok finanszírozási keretét. Például a környezetvédelmi tárca ebből a keretből is fordított pénzt az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével összefüggő feladatokra.

Vannak olyan minisztériumok, ahol speciális okokból van szükség a miniszteri keretre. Példának okáért az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban a miniszteri keretből fizetik a szolgálatteljesítés közben elhunyt tűzoltók hozzátartozóinak szociális támogatását.

A Miniszterelnöki Hivatalban, a Pénzügyminisztériumban, a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban, az Oktatási és Kulturális Minisztériumban, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban, az Egészségügyi Minisztériumban, a Külügyminisztériumban, valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban nincs miniszteri keret. Legalábbis ezen a néven.

A Nemzeti Kulturális Alap által szétosztható pénz háromnegyedéről szakértők által vezetett kollégiumok döntenek, azonban 25 százalékot miniszteri keret néven elkülönítettek.

Az idén 1.146 millió forintos büdzséről a miniszter maga dönt.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerint a Balassi Intézet kezdeményezésére a Rádiókabaré idei két adása két külföldi magyar kulturális intézet átadásához kapcsolódva külföldi helyszíneken készül.

A Farkasházy Tivadarral utazó stáb a Római Magyar Akadémia felújítását népszerűsítve látogatott el Rómába, és a tervek szerint a berlini Collegium Hungaricum novemberi átadása alkalmából is készül hasonló műsor.

Ezeknek a felvételeknek az elkészítését az Nemzeti Kulturális Alap miniszteri kerete terhére a Balassi Intézet segíti az útiköltségekhez nyújtott támogatásokkal. Ezek fedezete 3 millió forint.

Ugyancsak a miniszteri keret terhére támogatják idén 5 millió forinttal a Farkasházy Tivadarné nevével fémjelzett Hócipő című lap idei megjelenéseit.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumnál 2006-ban miniszteri keret címen 249 millió forint volt elkülönítve.

Ez egyrészt a tárca és a fejezet felügyelete alá tartozó intézmények személyi állományának jutalmazására és szociális juttatásaira, másrészt a minisztérium munkáját segítő, de munkajogilag nem az állományába tartozó állampolgárok jutalmazására szolgál.

Így e keretből történik a szolgálatteljesítés közben elhunyt tűzoltók hozzátartozóinak szociális támogatása, a belügyi árvák tanulmányi segélyezése, a katasztrófavédelmi helyzetekben közreműködő állampolgárok és civil szervezetek elismerése.

Idén 230 millió forint a miniszteri keret, melynek felhasználása a tavalyihoz képest a kormányzati szerkezet átalakítás következtében megváltozott. Ugyanis a tárcához került a területfejlesztési-, a turizmus-, lakás és építésügyi-, és a sportigazgatás, azonban a rendészeti szervek az igazságügyi minisztériumhoz kerültek át.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2007-ben miniszteri hatáskörben felhasználható kerete 405 millió forint. Ebből költenek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével összefüggő feladatokra, a Zöld Forrás pályázatra, hulladékkezelési- és gazdálkodási feladatokra, valamint az állami feladatok átvállalására a Nemzeti Környezetvédelmi Program megvalósításában.

A Honvédelmi Minisztériumnál is van miniszteri keret: a honvédelmi miniszter részére előre nem tervezett működési feladatok fedezetére mintegy 200 millió forintos költségvetési keretet különítettek el tavaly és idén is.

A Kormányszóvivői Iroda szerint a miniszteri keretet például a haderő-átalakításhoz kapcsolódó áttelepítés kiadásainak fedezetére használták fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×