eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

"Az állam nem ismerheti el a pufajkás örökséget"

A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szerint Horn Gyula most is törvényesnek tartja 1956-os szerepvállalását, ezért aggályos, hogy állami kitüntetést kapjon. Kumin Ferenc az InfoRádiónak azt mondta: az állam nem ismerheti el az 50 évvel ezelőtt történt antidemokratikus cselekedetek örökségét. A miniszterelnök kabinetfőnöke szerint Horn Gyula külügyminiszteri és kormányfői tevékenységét kell mérlegre tenni.

A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője felidézte, hogy 1956-os szerepvállalásával kapcsolatban Horn Gyula egy közelmúltban megjelent interjúban megerősítette: "pufajkásként a törvényes rendet védte".

Mindenkinek van szerepe a múltban, és erre sokféleképpen tekinthet vissza, de ez egy elég egyértelmű meghatározása annak, amit Horn Gyula saját magára nézve ebben a tekintetben vall - fogalmazott Kumin Ferenc.

A főosztályvezető kiemelte, hogy amikor egy állami, ráadásul a legmagasabb kitüntetés adományozásáról van szó, figyelembe kell venni a teljes életutat.

Teljesen természetes, hogy Horn Gyulát külföldön számos alkalommal kitüntették, mert a külföld a külügyminiszter, majd később a miniszterelnök Horn Gyulával érintkezett. Amikor azonban Magyarországról beszélünk, akkor a teljes személyiséget és életutat kell tekinteni - hangsúlyozta Kumin Ferenc.

A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője leszögezte: ha Horn Gyula ma is úgy határozza meg magát, hogy a törvényes rendet védelmezte a pufajkások oldalán, akkor teljesen egyértelmű, hogy ezt a fajta örökséget az állam nem ismerheti el.

Gál J. Zoltán: azt kell nézni, hová tart az ember

A miniszterelnök kabinetfőnöke szerint Gyurcsány Ferenc a jogszabályoknak megfelelően járt el, amikor levélben azt javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy tüntesse ki Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából, a külügyminiszterként és a miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.

Gál J. Zoltán az InfoRádiónak azt mondta: az elnöki állásfoglalás több szempontból is csalódást keltő, hiszen Európában és a világban Horn Gyula progresszív politikusnak számít.

Egy alkotmánybírósági beadvány nem írja felül a hatályos jogszabályokat, Sólyom Lászlónak tudnia kell, milyen lehetőségei vannak a köztársasági elnöknek ebben a kérdésben - tette hozzá Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke.

Gál J. Zoltán úgy véli: Magyarországnak 2007-ben ideje azzal foglalkoznia, hogy egy korábbi politikusa hova tart, mit tett a rendszerváltozás környékén és utána; azt kell nézni, hogy egy ember hová tart, nem azt, hogy honnan jött.

Ha a miniszterelnök Horn Gyula külügyminiszteri és miniszterelnöki tevékenysége alapján indítványozta a kitüntetést, akkor ezt kell megítélni - tette hozzá.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×