eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Leállhat a vasúti személyszállítás, ha nem szerez engedélyt a MÁV - lapszemle

Veszélybe kerülhet a vasúti személyszállítás Magyarországon, hét munkanap múlva ugyanis lejár a MÁV személyszállítási engedélye, az új leányvállalat, a MÁV Start pedig még be sem adta a vasúti hatóság által kért hiánypótlással a működési engedélyre vonatkozó kérelmét - írja a Magyar Nemzet.

A most készülő új Btk. koncepció kapcsán felvetődött, hogy 14 helyett 12 esztendőnél kellene meghúzni a büntethetőségi határt - írja a Népszabadság. Egy a közelmúltban kibontakozott szakmai vita során ezt elsősorban rendőrök és ügyészek szorgalmazták. A lapnak nyilatkozó Gyurkó Szilvia kriminológus, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa szerint, amikor gyerekek követnek el súlyosabb bűncselekményt - mint a szomszédasszonyát bosszúból megkéselő tuzséri fiú -, a közvélemény büntethetőséget követel, ám a változást semmi nem indokolja.

Bár a politikai nyilatkozatok szerint már nem üldözik a magyar cégeket Németországban, a tények nem ezt mutatják - írja a Népszabadság. Miközben a bíróságokon sorra elbuknak a SoKo-vádak, még márciusban is adtak ki letartóztatási parancsot magyar cégvezető ellen. Két éve elsőként a lap számolt be a Németországban döntően magyar vállalkozásokat sújtó munkaügyi razziákról. Egyes akciókban a német vámőrség géppisztolyokkal felfegyverzett, fekete csuklyát és golyóálló mellényt viselő kommandósokkal megerősített egységei, a SoKo kommandók csaptak le a kiküldetésben dolgozó magyar építőmunkásokra és hentesekre. A németországi munkaügyi razziák eredményeképpen tucatnyi magyar cég ment csődbe.

Veszélybe kerülhet a vasúti személyszállítás Magyarországon - írja a Magyar Nemzet. Hét munkanap múlva ugyanis lejár a MÁV személyszállítási engedélye, az új leányvállalat, a MÁV Start pedig még be sem adta a vasúti hatóság által kért hiánypótlással a működési engedélyre vonatkozó kérelmét. A vasúti hivatal elnöke szerint, ha nem lesz érvényes engedélye, július 1-je után a MÁV nem szállíthat utast.

Akár 20-30 százalékos területi bérkülönbségek is előfordulnak a nemzetközi áruházláncok hazai boltjaiban egyazon munkakörök esetén - írja a Magyar Nemzet. A munkavállalók hallgatnak, a szakszervezet próbapert fontolgat, a multik a munkaerő-piaci különbségekre és az eltérő megélhetési körülményekre hivatkoznak. A lap szerint a legnagyobb bérkülönbségeket a Tescónál mérték.

Úgy tűnik, nem tudta rendezni likviditási nehézségeit a Viadom - írja az Index. Az útépítéseket magyar mércével mérve feltűnően olcsón vállaló cég ezen a héten beszüntette tevékenységét. A dolgozókat szabadságra küldték, a tulajdonosok nem elérhetők, megkezdődött az irodaház kiürítése. Közben az a pletyka is elterjedt, hogy rálőttek a cég egyik vezetőjére. A társaság ellen már felszámolási eljárást kezdeményeztek. A Viadom részéről senki sem nyilatkozik.A génállományunk tele van inaktív, az örökítési folyamatban nem résztvevő génekkel - írja az Index. Az Encode nevű géntechnológiai projekt - amelyben világszerte nyolcvan kutatólabor munkatársai vesznek részt - az emberi génállomány teljes felderítését tűzte ki célul. Ennek első eredményeit most publikálták a Nature című tudományos lapban. A legfontosabb új felfedezés, hogy a tudósok által eddig DNS-roncsnak nevezett inaktív gének feléleszthetők, és ezzel olyan tulajdonságok hozhatók a felszínre, amik az őskorban élt elődeinkre voltak jellemzők, például a rendkívül érzékeny szaglás. A tanulmány szerint óriási lehetőségek nyílhatnak meg a tudomány előtt az eddig hasztalannak vélt, ősidők óta bennünk szunnyadó génállomány "felébresztésével".

Egyre divatosabb a munkaerő-kölcsönzés - írja a Világgazdaság. Tavaly több mint százezren dolgoztak - 17,2 millió munkanapot - ebben a formában. A legtöbb vállalat a feldolgozóiparban és a kereskedelemben kölcsönöz ideiglenes munkaerőt. Elsősorban a termelés szezonális ingadozása miatt élnek a lehetőséggel a cégek, de az is csábítja őket, hogy mentesülnek a toborzás-kiválasztás és a munkaügyi adminisztráció terheitől. Előfordul az is, hogy a cégek ilyen módon "hosszabbítják" meg a próbaidőt, így több idejük van kipróbálni a munkaerőt.

Ha megszületik a kormányzati döntés, a túlterhelt magyar bíróságok helyett a jövőben közjegyzők kezelhetik a fizetési meghagyásokat - írja a Napi Gazdaság. A procedúra így harmadannyi ideig tartana, mint jelenleg - mondta a lapnak Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara új elnöke. Hozzátette: a közjegyzők vállalkoznának az elmúlt években megszaporodott házassági vagyonjogi szerződések nyilvántartására is. Ezt indokolja, hogy a hazai szervezetek közül a közjegyzők rendelkeznek a legmodernebb, legbiztonságosabb nyilvántartásokkal.

A magyarok számára Hawaii és Ciprus számít a legvonzóbb és a leginkább kedvelt célpontnak az egzotikusabb ingatlanbefektetések között - írja a Pénzcentrum.hu. Ennek részben az az oka, hogy külföldi ingatlanvásárlások esetében a magyarok kockázattűrő képessége viszonylag alacsony. A portálnak nyilatkozó Kenecsei Lívia, a SunInWest ügyvezető igazgatója elmondta: a cégéhez érkező évi kétszáz komolyabb érdeklődőnek csupán 5 százaléka választ az Egyesült Államokon kívüli célpontot. De a döntésben nem csupán a kockázatviselési hajlam és a jogi biztonság játszik szerepet, hanem a befektetéshez szükséges tőke nagysága is, mivel Hawaii-on és Cipruson magyarországi kisbefektetők is hozzájuthatnak hitelhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×