eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Még be sem szedte, máris tandíjat emel az ELTE?

Annak ellenére, hogy a felsőoktatási intézmények vezetői tavaly abban állapodtak meg, hogy 105 ezer forintos tandíjat kérnek az alapszakokra jelentkező hallgatóktól, az ELTE most mégis azt tervezi, hogy az összeget 111 ezer forintra emeli. De megteheti-e ezt az egyetem? Az InfoRádió erről kérdezte az oktatási tárca szakállamtitkárát.

105 ezer forint. Az egyetemek és főiskolák tavaly év végén abban állapodtak meg, hogy - noha a törvény szerint 50 százalékkal felfelé és lefelé is szabadon eltérhetnek ettől az összegtől, a hallgatói bizonytalanság megszüntetése érdekében az első évben egységesen ennyi pénzt kérnek majd az államilag támogatott hallgatóktól.

Manherz Károly szakállamtitkár szerint az egyetem már nem teheti meg, hogy a szeptembertől alkalmazott tandíj összegét megemeli. Az ugyanis már megjelent a felvételi tájékoztatóban.

Mint mondta, a felsőoktatási intézmények vezetői és a rektori tanács abban állapodott meg, hogy az alapszakokra jelentkezőktől egységesen 105 ezer forintot, a doktori képzésre jelentkezőktől pedig 150 ezer forintot kérnek.

A tandíjról szóló kormányrendelet ugyan lehetőséget ad arra, hogy az intézmények legfeljebb a hallgatók 15 százalékának tandíjmentességet biztosítsanak, az így kieső összeget pedig a többiektől szedjék be, ez azonban az államtitkár szerint nem jogosítja fel az ELTÉ-t arra, hogy az összeg kihirdetése után módosítson azon.

Manherz Károly elmondta azt is, hogy már konzultált erről az egyetem vezetésével, és arról biztosította az InfoRádiót, az intézmény nem emeli az összeget.

Az InfoRádió az egyetem vezetőit egyelőre nem érte el. Információink szerint az intézmény kiszámolta, hogy ha a jelentkezők öt százalékának tandíjmentességet ad, akkor a többiektől 111 ezer forintot kell szednie.

Stéger Csilla oktatási igazgató korábban az EduPressnek azt mondta: nem akarták nagyon leterhelni a diákokat, de a mentesség lehetőségével is élni akartak. Az oktatási tárca nem fogadja el az egyetem érveit, igaz, a rábeszélésen kívül nem is tehet mást.

Azt nem tudtuk megkérdezni az ELTE vezetőitől, hogy ez valóban így lesz-e. Az egyetemen azonban jelezték, hogy hamarosan közleményben fejtik ki álláspontjukat.

A tavaly év végi intézményi megállapodás egyébként - már ha mindenki betartja - azt is jelentheti, hogy jövőre senki nem kap tandíjmentességet, noha a jogszabály ezt lehetővé tenné. A HÖOK állítólag már féléve jelezte ezt a problémát, pont ezért nem is fogadják el az ELTE mostani tervét.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×