eur:
395.32
usd:
356.58
bux:
0
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Tölgyessy: 2009-ben cserélheti le Gyurcsányt az MSZP

Legkorábban jövőre, de még inkább 2009-ben cserélheti le az MSZP a miniszterelnököt - jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjúban Tölgyessy Péter. A politikai elemző úgy látja: a Fidesz számára a következő választásokon a legkönnyebb ellenfél Gyurcsány Ferenc lenne. A mostani koalíciós konfliktustól nem vár szakítást, szerinte az SZDSZ csak ijesztgeti régi szövetségesét.

Hatalmasat téved, aki most leírja az MSZP-t, mert a közvélemény-kutatások szerint elpártolt baloldali szavazók nyomban visszatérnének, ha Orbán Viktor hatalomra kerülésétől kellene tartaniuk - mondta Tölgyessy Péter a Magyar Nemzetnek.

A politikai elemző hozzátette: a szocialisták akkor hibáznának nagyot, ha most cserélnék le a vezetőjüket. A kormánytöbbségnek ugyanis érdeke, hogy Gyurcsány Ferenc végigvigye a reformokat. Legkorábban jövőre, de még inkább 2009-ben jöhet valaki más, aki megkísérelhet tiszta lappal a közvélemény elé állni - fogalmazott Tölgyessy Péter.

Szerinte az is lehetséges, hogy Gyurcsány Ferenc alkut kötött a pártjával: kormányozhat, de nem alakíthatja át az MSZP-t és sorsa az európai parlamenti választás sikerétől függ.

A politikai elemző úgy látja, hogy a Fidesznek Gyurcsány Ferenc lenne a legkönnyebb ellenfél. Ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy előrehozott választások lesznek. Az SZDSZ egykori elnöke úgy fogalmaz: "a Fidesz minden népszerűsége ellenére továbbra is három évre van a hatalom leváltásától".

A népszavazás kampányával a jobboldal ugyan folyamatos nyomás alatt tarthatja a hatalmat, de kellő választói részvétel esetén is csak néhány kisebb reformintézkedés esne ki, ettől pedig a kormány aligha bukna meg. Egyedül a jobboldali szavazók szeretetére építve pedig csak akkor lehet hazánkban választásokat nyerni, ha a szocialisták katasztrofális politikájukkal maguk idegenítik el közönségüket - teszi hozzá a Fidesz korábbi parlamenti képviselője.

Tölgyessy Péter a Fidesz hibájának rója fel, hogy az ellenzéki párt csak az elégedetlen választókra koncentrál, de azt nem mondja meg, hogy hatalomra kerülése esetén mihez kezdene az országgal.

A volt országgyűlési képviselő szerint a reformok inkább csak "reformszilánkok" és fél éves késésben vannak, ráadásul az emberek csak annyit látnak belőlük, hogy fizetni kell azért, ami eddig ingyen volt.Rosszul eltervezett és kivitelezett döntésekkel roppant károkat lehet okozni - figyelmeztet Tölgyessy Péter. Mindazonáltal rámutat arra is: 2001 óta akkora a túlköltekezés, hogy még évekig elkerülhetetlen a következetes hiánycsökkentés.

A '90-es évek elején általa is elnökölt SZDSZ-ről Tölgyessy Péter most azt gondolja, hogy a liberális párt nem gondolja komolyan a koalíció elhagyását. "A szokásos módon most felfújják magukat, hogy rettentő eltökéltnek látszódjanak", és csak ijesztgetik az MSZP-t - fogalmaz az interjúban, hozzátéve: azt sem tartja valószínűnek, hogy az MDF váltaná az SZDSZ-t a koalícióban, mert ezzel Dávid Ibolya mindent feladna, amit elért.

Tölgyessy Péter Orbán Viktorról és Gyurcsány Ferencről is elmondja véleményét. A Fidesz elnökének távozására nem számít, mert - mint mondja - az ellenzéki pártban "senkinek sincs megfelelő programja és kellő elszánása a váltásra".

Gyurcsány Ferenc kapcsán kijelenti, hogy az őszödi beszéd "kiáltó hiába volt", a miniszterelnök nem lesz képes moderálni az exhibicionizmusát, de a beszéd nélkül is megroppant volna Gyurcsány Ferenc hitele, mert nem tartotta be a választási ígéreteit.

Tölgyessy Péter szerint Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc szembenállása "az ország teremtménye". Úgy fogalmaz: "A magyarok kezdetektől fájdalmas csalódásként élik meg a rendszerváltozást. Mára a földkerekség egyik legelégedetlenebb és legfeszültebb nemzete lettünk. Igyekszünk lehetőleg mindig másban megtalálni a felelőst. Ha hirtelen eltűnne mindkét vezér, alighanem mindkét oldal keresne más hasonlót."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 05:00
×
×
×
×