eur:
395.34
usd:
356.63
bux:
0
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Kormányzati titkok a kulisszák mögül - így döntöttek az egészségügyi reformról

A Miniszterelnöki Hivatal koalíciós egyeztetésért felelős államtitkára szerint a koalíció számára nincs visszaút. Horn Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy miként döntöttek a koalíció vezető politikusai az ágyszámok elosztásáról. Az SZDSZ ügyvivője szerint az volt "élete legborzalmasabb napja".

A Miniszterelnöki Hivatal koalíciós egyeztetésért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: ma már nincs visszaút, "ha az MSZP nem gyalogol velünk előre, akkor nem csak ő bukik velünk, hanem az ország is".

Horn Gábor úgy fogalmazott: a jelenleginél gyorsabban végigcsinálták volna az egészségügyi reformot, amit fordítva kezdtek volna.

"Mi úgy kezdtük volna, hogy megcsináljuk a biztosítási reformot, és azt mondjuk, hogy ez a biztosítási piac végezze el a szabályozást. Ne a politika osztogasson ágyakat, ne az legyen, hogy sötét szobákban (én magam is ebben részt vettem, borzalmas volt) kellett politikusoknak eldönteni, hogy most akkor húsz ággyal több vagy kevesebb van Komlón vagy Makón, vagy nem tudom én hol. Ráadásul ezekben a megállapodásokban politikai alkuk születtek, hogy hol van egy olyan polgármester...

- Akkor működött valamiféle lobbi tevékenység...

- Így van, így van. Nem csak hogy az állam nem tudja jól a szakmai...honnan tudnánk eldönteni? Hogyan tudjam én azt...azt tudom, hogy túl sok a kórházi ágy, tudom, hogy a járóbeteg-ellátásban erősíteni kell, a kórházaknál pedig szűkíteni a kapacitásokat. Milyen hülyeség az, hogy abban érdekelt az egészségügyi rendszer, hogy én befeküdjek és nem abban, hogy én meggyógyuljak? Ez nem szabad, hogy így maradjon. Tehát elvileg igazunk van. Az a kérdés, hogy ezt a piac végzi el, ezt a szabályozást, az a biztosítórendszer, ami érdekelt ebben, vagy pedig mi, politikusok. Én olyan rosszul éreztem magam (ne haragudjon a szubjektivizmusért), életem legborzalmasabb napja volt az, amikor Lovasberényben ott ültem egy asztalnál, sokan ültünk ott és azon vitatkoztak (én lehetőleg minél kevesebbet, de hát ott kellett lennem, mint ezért a dologért, mármint a koalícióért felelős államtitkárnak), hogy akkor hol mennyi ágy. Hát mi közöm nekem ehhez?" - fogalmazott Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ha ősz, akkor adóreform?

A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerint őszre elő kell készíteni az adóreformot. Horn Gábor azt mondta: ha ez 2007 végéig nem sikerül, akkor ebben a ciklusban várhatóan már nem lesz változás az adórendszerben.

A szabaddemokrata politikus hozzátette: Magyarországon nem magasabb az adószint, mint az európai átlag, de bonyolult és rossz szerkezetű, mert sok kis adó és kedvezmény van a rendszerben.

Horn Gábor úgy vélte: elkerülhetetlen a reform, amelynek bevezetésével akár már 2009-től csökkenthetőek lennének az adók Magyarországon.

A teljes beszélgetést itt meghallgathatja!

Szerző: Csák Gyula

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 05:00
×
×
×
×