eur:
396.52
usd:
359.05
bux:
72008.89
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Vizsgálat a rákgyógyszerek ügyében - a nap legfontosabb hírei

A pénzügyminiszter szerint még nem lehet tudni, hogy bevezethető-e januárban az ingatlanadó. Ausztria nem állítja le a Rába szennyezését okozó burgenlandi bőrgyár működését. Szerbiában megállapodás jött létre az új kormány összetételéről. A nap legfontosabb hírei.

Egyeztetnek az ingatlanadóról

Jelenleg is tart az egyeztetés az ingatlanadóról szóló javaslatról - közölte a pénzügyminiszter. Veres János az InfoRádiónak elmondta: még nem lehet tudni, hogy bevezethető-e januárban ez az adónem. A politikus cáfolta a szakmai szervezeteknek azt a nyilatkozatát, hogy nincs egyeztetés a minisztérium és az ingatlan szakma képviselői között. Korábban Varga Mihály, a Fidesz alelnöke az InfoRádióban azt mondta: információik szerint a kormány 3 variációban 60, 100 vagy 150 milliárd forintos bevétellel számol ebből az adónemből. A volt pénzügyminiszter hangsúlyozta: az ingatlanadóról a kabinet sem a szakma, sem más partnerek képviselőivel nem egyeztetett, ezért a Fidesz arra kéri a kormányt, hogy ne vezesse be január 1-jén ezt az adófajtát.

Nem válogathatnak

Megmarad az egységes nemzeti kockázatközösség az egészségügyi rendszerben; a több-biztosítós modell nem jelenti ennek megszüntetését - közölte az SZDSZ elnöke. Kóka János elmondta: a pártja által kidolgozott elképzelés szerint minden egyes járulékfizető egy egységes nemzeti kockázatközösség-alapba fizeti be a járulékát, és ebből kapnak majd pénzt a biztosítók fejkvóta rendszerben. Hozzátette: az, hogy egy-egy biztosított után mekkora összeghez jutnak a társaságok, nem lesz összefüggésben azzal, mennyi járulékot fizettetnek be. A pártelnök ugyanakkor hangsúlyozta: törvény tiltja majd, hogy a biztosítók válogassanak a betegek között.

Vizsgálják a gyógyszerbeszerzést

Vizsgálatot indít az Egészségügyi Minisztérium a rákgyógyszerek beszerzései ügyében. Horváth Ágnes, a tárca vezetője elmondta: egy számvevőszéki ellenőrzés nyomán vizsgálódnak, amely azt állapította meg, egyes intézmények az engedélyezett maximum-árnál 10-20 százalékkal drágábban szerezték be a készítményeket daganatos betegeiknek. A politikus elfogadhatatlannak nevezte ezt a gyakorlatot.

Nem állítják le

Ausztria elképzelhetetlennek tartja, hogy leállítsa a magyar vélemény szerint a Rába szennyezését okozó burgenlandi bőrgyár működését. Az illetékes osztrák minisztérium vízosztályának vezetője azután beszélt erről, hogy Magyarország közölte: a szennyező gyár vízjogi engedélyének visszavonását kéri. Wilfried Schimon elmondta: az érvényes megállapodás szerint a hozzájárulás csak alapos okból tagadható meg, de a közös osztrák-magyar vizsgálatokon nem észlelték a vízminőség romlását, ezért ilyen alapos ok nincs. Közben Bakonyi Ágnes, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtófőnöke azt közölte: számítottak arra, hogy Ausztria nem lesz hajlandó visszavonni az engedélyt, ezért fordult Magyarország az Európai Bizottsághoz.Határlezárás

Munkagépekkel és személyautókkal zárták le a cseh-osztrák közúti határátkelők döntő többségét délután a csehországi temelíni atomerőmű ellen tüntető osztrák szervezetek. A két órás blokád a délutáni csúcsforgalomban jelentős közlekedési problémákat okozott; a határ mindkét oldalán hosszú kocsisorok alakultak ki. Az aktivisták ezzel az akcióval szerették volna rákényszeríteni az osztrák kormányt, hogy indítson nemzetközi pert Csehország ellen az erőmű miatt, amely szerintük nem biztonságos, és veszélyezteti a környezetét.

Megalakulhat a szerb kormány

Szerbiában a kormányalakításra megszabott határidő lejárta előtt négy nappal megállapodás jött létre az új kabinet összetételéről. Az új koalíciónak a Boris Tadic államfő vezette Demokrata Párt és Vojislav Kostunica miniszterelnök Szerbiai Demokrata Pártja mellett tagja lesz az Új Szerbia és a G 17 Plus párt is. Az egyezség értelmében Boris Tadic lesz a Szerb Nemzeti Biztonsági Tanács elnöke, vagyis ő fogja felügyelni valamennyi biztonsági szolgálatot, és Vojislav Kostunica várhatóan kormányfő marad. A megállapodás után a koalíció valószínűleg leváltja a parlament nemrég megválasztott nacionalista elnökét, Tomislav Nikolicot. A négy tömörülésnek 126 képviselője van a 250-fős parlamentben.

Az első brazil szent

A brazíliai Sao Pauloban szentté avatta a XVIII. században élt Frei Galvao ferences rendi szerzetest a katolikus egyházfő. XVI. Benedek istentiszteletén körülbelül egymillió ember vett részt. A pápa csütörtökön a család hagyományos értékeinek tiszteletére szólította fel a fiatalokat. XVI. Benedek azt kérte a mintegy 30 ezer fős hallgatóságától, hogy építsenek igazságosabb és testvéribb társadalmat, valamint az egyetemes erkölcsi értékek határozzák meg magatartásukat.

Örök nyugalomra helyezték Madaras Józsefet

Budapesten hozzátartozói, barátai, pályatársai és tisztelői vettek végső búcsút Madaras József színművésztől, a Farkasréti temetőben. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas, érdemes művész életének 70. évében, április 24-én hunyt el. Madaras József életét és munkásságát Balázsovits Lajos és Oszter Sándor színművész, valamint Szabó István és Lugossy László filmrendező méltatta a ravatalnál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×