eur:
396.52
usd:
359.05
bux:
72008.89
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Üresen állnak majd a műtők a hónap második felére?

Az intézményeknek először a sürgősségi eseteket kell ellátniuk - közölte az egészségügyi miniszter; a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint azonban ez oda vezethet, hogy a hónap második felében már üresen állnak majd a műtők, hiszen kimerítik a keretet.

A teljesítményvolumeneket kizárólag az egyes intézményekre állapítják meg. Valamennyi intézménynek a teljesítményéből először a sürgősségi eseteket kell ellátni, ezt követően végezhetik el a tervezett ellátásokat - jelentette ki Horváth Ágnes.

A tárcavezető elmondta: modellezik az intézmények betegellátását, a betegutakat, és ezek alapján valószínűleg korrigálják majd az intézmények teljesítményvolumen-számait.

A teljesítményvolumen intézményekre lebontva meghatározza, hogy egy-egy kórház mennyi beteget láthat el. Ha egy intézmény átlépi az adott évre megszabott betegellátási számot, az a fölötti gyógyításra nem, vagy csak egy részére kap finanszírozást a biztosítótól.

Vizsgálják a gyógyszerbeszerzést

Az egészségügyi miniszter a munkaidő szabályozásáról szólva elmondta: az ügyeleti rendszer megmarad, de az intézmények egyenként állapodnak meg arról, melyik dolgozójuk mennyit vállal. Ha nem sikerül megegyezni, a központi minimumszabályok érvényesülnek.

Folyamatosan vizsgálják majd az intézmények rákgyógyszer-beszerzéseit is - közölte Horváth Ágnes -, miután az Állami Számvevőszék ellenőrzése kimutatta: egyes intézmények a biztosító által engedélyezett maximum árnál akár 10-20 százalékkal is drágábban vették és adták tovább a betegeknek a szereket.Megelőzhető lenne

Az infarktus a szívizom egy részének elhalásával jár, és életveszélyes betegség, amelyet a szívkoszorús erek katéterezésével meg lehetne előzni, ha a beavatkozást még a szívroham előtti tünetek jelentkezése után elvégzik - mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István hozzátette: a katéterezés a szívinfarktus után sürgős beavatkozásnak számít, így erre nem vonatkozik a volumenkorlát, a megelőző operációra azonban igen.

Tervezhetetlen

Az orvosi kamara vezetője közölte: a volumenkorlátot havonta állapítják meg, és egy-egy kórházi osztály működése az aktuális kasszaállapot szerint változó mértékű lehet hónapról-hónapra.

Ez olyan bizonytalansági tényező, amely a kórházak vezetőit is nehéz helyzetbe hozza, hiszen előfordulhat, hogy az egy hónapra kiszabott műtéti kapacitást a hónap közepére a betegforgalom megugrása miatt elvégzik.

Ezután a műtők üresen állnak, a szakemberek pedig "ölbe tett kézzel ülnek: baj is van, beteg is van, feladat is volna, de nincs rá keret, ezért nem végezhetik el" - közölte Éger István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×