eur:
396.87
usd:
359.31
bux:
71741.47
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Szóváltástól a klubig

A Fidesz Oroszország Klubot alapít a magyar és a orosz kapcsolatok javítására. Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: tény, hogy nem felhőtlen a viszonyuk Oroszországgal, de a politikájuk nem oroszellenes.

Németh Zsolt közölte: pártja már régóta tervezi egy orosz klub létrehozását, annak ellenére, hogy nem felhőtlen a párt viszonya Oroszországgal.

Nemrég egy, a Fidesz által szervezett uniós konferencián alakult ki szóváltás Orbán Viktor pártelnök és Oroszország budapesti nagykövete között. A Fidesz elnöke ugyanis arról beszélt, hogy az orosz gazdaságot nem a piac, hanem az állam irányítja.

Igor Szaolszkij nagykövet ezt a következőkkel utasította vissza: "Nem lesz harag, csak arról ne tessék beszélni, hogy különböző észjárás. Az olajszektor nem állami kézben van és bár az energiastratégia tényleg politikai ügy, de a piac az piac. Megértettük egymást?"

Németh Zsolt szerint pártját nem egy indulati oroszellenesség jellemzi, külpolitikájukat ugyanis alaposan végiggondolták. A politikus szerint az orosz nagykövet félreértette Orbán Viktor szavait, az pedig tény, hogy Oroszországban a piaci szereplők nagy része az államhoz kötődik, és az ország nem törekszik arra, hogy versenyhelyzetet hozzon létre. Ügyleteik gyakran átláthatatlanok, és monopóliumok kialakítására törekednek - jelentette ki Németh Zsolt.

Kettős állampolgárság a vajdaságiaknak

A képviselőt kitért a kettős állampolgárság kérdésére is. Jövő évtől a schengeni határ választja el Magyarországot Kárpátaljától és a Vajdaságtól, az ott élőknek januártól minden egyes belépésért 35 eurót kell fizetniük. Németh Zsolt hangsúlyozta: ezzel megszakadhat sok határon túl élő kapcsolata az anyaországi rokonaival vagy ismerőseivel.

Az ukrán szabályok ugyan tiltják a kettős állampolgárságot, Szerbia azonban alkalmazza azt, így a vajdaságiak esetében ez lenne a megoldás az ellenzéki politikus szerint.

A parlament külügyi bizottságának elnöke kijelentette: az MSZP által javasolt vízumkötelesség feloldása azért nem megvalósítható, mert nem Magyarország hatáskörébe tartozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 08:32
×
×
×
×