eur:
396.97
usd:
359.65
bux:
71742.77
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

A kormány szerint traumát okozna a vajdaságiak kettős állampolgársága

A külügyminiszter a kettős állampolgárság helyett a vízummentességet támogatja a vajdasági magyarok esetében. Ha Magyarország jövőre a schengeni határőrizeti rendszer részese lesz, úgy már nem adhat ki ingyen vízumokat, ez pedig elsősorban a Kárpátalján és délvidéken élők helyzetét nehezíti meg.

Az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának ülésének napirendjéről még egyhangúan egyeztek meg a Parlament külügyi és határon túli magyarok bizottságának ellenzéki és kormánypárti tagjai, ám ezzel vége is volt az egyetértésnek.

A testület Göncz Kinga külügyminisztert hallgatta meg, aki a kormány külpolitikájáról számolt be, illetve tárcavezetősége egy évét tekintette át.

A bizottság fideszes elnöke úgy vélte: a kabinet alibi politizálást folytat. Németh Zsolt kijelentette: a miniszterelnök a diplomatákat arra használja, hogy külföldön a kormányt fényezzék, az ellenzéket lejárassák.

Az ellenzéki politikus az ország schengeni csatakozásával kapcsolatban aggályának adott hangot, miszerint egy új vasfüggöny ereszkedhet a vajdasági, a kárpátaljai magyarok és az anyaország közé.

A jövőre esedékes vízumkötelezettség több 10 ezer vagy 100 ezer határon túlinak jelenthet elviselhetetlen terhet - fogalmazott Németh Zsolt, aki a vajdasági magyarok esetében sürgette a kettős állampolgárságot, amit viszont a kárpátaljaiak kapcsán nem tart lehetségesnek.

A kormány nem támogatja a vajdaságiak kettős állampolgárságát

A külügyminiszter válaszában arra emlékeztetett, hogy Franco Frattini uniós biztos szerint nem egyetlen ország belügye hogy kinek ad állampolgárságot. Erről a többi tagállammal is egyeztetni kell - mondta Göncz Kinga, aki nem támogatja a vajdaságiak kettős állampolgárságát, mivel az szerinte traumát okozna.

A meghallgatáson szóba került a Nabucco és a Kék Áramlat gázvezeték. A külügyminiszter szerint felelőtlenség lenne Magyarországtól, ha látatlanban elkötelezné magát.

Göncz Kinga közölte, hogy hamarosan Azerbajdzsánban tájékozódik a Nabuccóról, és ezután lehet kialakítani a magyar álláspontot.

Az Oroszország-politikával kapcsolatban Göncz Kinga arra emlékeztetett, hogy Moszkva megkerülhetetlen a nemzetközi konfliktusok rendezésében.

Az ellenzéki fölvetésre, miszerint a magyar miniszterelnök külföldi megítélése rendkívül rossz, Göncz Kinga azt mondta: szó sincs erről. Majd hozzá tette: annak ellenére nincs így, hogy Fidesz ezen keményen dolgozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×