eur:
397.36
usd:
360.22
bux:
72088.64
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Kulisszatitkok a Gyurcsány-utazásról

Kiváló tárgyalópartnernek írja le az olasz kormányfőt a magyar miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc internetes naplójában római tárgyalásairól írt.

"Nem tagadom, rendkívül izgalmas, mégis könnyű volt Romano Prodival tárgyalni. A professzor, ahogy őt hívják - megkülönböztetve legfőbb ellenfelétől, a lovag nevet viselő Silvio Berlusconitól -, nagyon jó tárgyalópartner. A találkozón nyoma sem volt feszengésnek, üres diplomáciai köröknek, vagy protokollnak" - kezdődik a bejegyzés.

"Ahogy túl voltunk a hivatalos találkozó kötelező kellékein, a köszöntésen, a zászlók előtti kézfogáson, egy kisebb szobában ültünk le, fotelokba, körülöttünk tanácsadók, négyen-öten oldalanként. Lényegében körben ültünk, mi a miniszterelnök úrral egymás mellett, és egy perc alatt megállapodtunk arról, hogy nem kell tolmács, közvetlenebb és egyszerűbb, ha az angolt választjuk közvetítő nyelvnek" - írta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő szerint a két ország helyzete több tekintetben is hasonló, mindkét kormánynak államháztartási gondokkal kell szembenéznie.

"A megbeszélés során hosszabb, kötetlen konzultáció zajlott gazdasági, költségvetési, versenyképességi valamint adózási ügyekről. A beszélgetésbe bekapcsolódtak a tanácsadók, kabinetfőnökök, politikai igazgatók. A hangulat kifejezetten fesztelen, oldott volt, nyoma sem volt a nemzetközi találkozókat időnként bénító formalitásoknak" - írta a kormányfő.

"Délben szóltak, hogy menjünk át az ebédlőbe, ahol a tárgyalás egy nagyon könnyű ebéd elfogyasztásával folytatódott. Bár kiöntötték a bort, abba egyikőnk sem ivott bele. Kivételt csak a desszerthez felszolgált olasz tocai képezett, mert éppen annál a vitánál tartottunk, hogy az olasz termelőknek 2007 áprilisától nem szabadna használni a tokaji elnevezést" - olvasható az internetes bejegyzésben.

A naplóból kiderül, hogy a magyar kormányfő "a viták fényében talán nem véletlenül" egy 1957-es, muzeális Tokajit vitt ajándékba, részben utalva a római Szerződés aláírásának 50. évfordulójára.

"Személyes ajándékként egy olyan ezüst mandzsettagombot nyújtottam át, amelyet Károly Róbert-kori Anjou liliommal díszített pénzérme másolata díszít.

Apró személyes ajándék ez, mégis Magyarországra és a magyar történelmi múltra, sőt a nagyon korai Európában a fejlettebbek közül való pénzrendszerre emlékezteti az egyébként közgazdász professzor Romano Prodit" - írta Gyurcsány Ferenc.

A magyar miniszterelnök egy elegáns töltőtollat kapott, a miniszterelnök és hivatalát befogadó Chigi-palota nevével gravírozva.
"Jól értjük egymást, és ebben a keretben a nagyobb európai ügyek - az energiapolitikától az alkotmányos szerződésig, vagy éppen a Nyugat-Balkánig - jól tárgyalhatók. Kifejezetten fontos és jó megbeszélés után, nyugodtan mondhatom, baráti szimpátiával váltunk el egymástól" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

"Arra is maradt idő, hogy Mindszenty József és Erdő Péter bíboros urak címtemplomait meglátogassuk. Kerek, nyugodt program volt, egy csipetnyi lehetőséggel, hogy beleszagoljunk Róma hétköznapjaiba. Ott már tombol a nyár" - olvasható a blogban.

Címlapról ajánljuk
Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×