eur:
397.36
usd:
360.22
bux:
72088.64
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Az adományozó család visszaszerezné az OPNI-t

Vissza akarja szerezni az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet tulajdonjogát az a család, amelynek felmenői egykor odaajándékozták a kórháznak helyet adó telket az intézmény alapítására.

A Schwartzer-család ügyvédje, idősebb Bárándy György az InfoRádiónak elmondta: annak idején a család úgy állapodott meg, hogy ha 200 éven belül megszűnne az intézmény, akkor a tulajdonjog visszaszáll az ajándékozóra. A szerződés megkötése óta csak 140 év telt el.

A jogi képviselő közölte: a legnagyobb gond, hogy nincs meg az ajándékozásra utaló papír. A család szerint ennek léteznie kell, a földhivatalban azonban nem kapták meg.

Igaz, a hivatal aktáiban olyan adatok szerepelnek, amelyek semmi esetre sem felelhetnek meg a valóságnak - mondta az ügyvéd. Például az, hogy az 1800-as évek elején a tulajdonnal kapcsolatban jogosítványokkal rendelkezik Budapest Főváros Tanácsának végrehajtó bizottsága, holott akkor az még nem is létezett.

Problémát jelent az is, hogy nem lehet tudni sem azt, pontosan ki volt az adományozó a családból, sem azt, kinek adományozta a telket.

Nehézséget jelent az is, hogy közben államosították az intézményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×