eur:
396.94
usd:
359.6
bux:
0
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Elkészült a siófoki zsilip, sok víz lesz a Balatonban

Befejeződött a siófoki zsilip rekonstrukciójának első üteme. A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szombattól több vizet enged le a Balatonból, így néhány napra hajózhatóvá válnak a Sió olyan szakaszai is, ahol eddig tilos volt a hajóközlekedés.

A siófoki zsilip, amelyet harminc év után először újítottak fel, a Balaton egyetlen olyan szabályozó szerkezete, amelyen keresztül el lehet vezetni a többletvizet - mondta az InfoRádiónak a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Csonki István hozzátette: a rekonsrukciójára már mindenképpen szükség volt, hiszen a zsilip további működése enélkül veszélyes lett volna.

Végig hajózható a Sió

A zsilip leeresztő-kapacitását nem növelték - a szakértő szerint erre nem is volt szükség -, csupán a fém- és betonszerkezeteket újították fel.

Szombaton a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság megemelte a leeresztett víz mennyiségét, ezáltal hajózható lesz a Sió-csatorna felső szakasza is.

Lesz víz

Mivel 2007 első negyedéve csapadékszegény időszak volt, a Balaton vizét pedig a zsilip felújítása miatt nem engedték le, a tó vízszintje most 116 centiméter - közölte Csonki István.

Az optimális vízszint 110 centiméter, a szakemberek azonban 112-113 centiméteres vízállásnál lezárják a zsilipet, így egy szélsőségesen meleg és csapadékszegény nyári időszakban is legalább 90 centiméteres vízállás lesz a Balatonnál - mondta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Bár tegnap a tőzsdék visszapattantak a múlt heti esésből, a lendület úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig. Az ázsiai tőzsdék ugyan nagyrészt emelkedtek a vártnál jobb kínai külkereskedelmi statisztikákat követően, ugyanez nem mondható el az európai határidős indexekről, amelyek így iránykeresést vetítenek előre a mai piacnyitásra. Ma jön a magyar inflációs adat, az elemzők várakozása szerint csökkenhetett augusztusban az éves infláció mértéke.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×