eur:
396.74
usd:
359.42
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Négy-ötmilliárddal tartoznak a fővárosban a gázfogyasztók

A kompenzációs rendszer változása és a gázszámlák összegének növekedése nem emelte meg drámai módon a lakossági tartozásokat - mondta a Fővárosi Gázművek igazgatója. Vasanits Dezső hozzátette, hogy az éves elszámolási rendszerre történő átállás kedvező tapasztalatokat hozott.

Az ügyfelek 85 százaléka az évi egyszeri leolvasást választotta, ami számukra is egy rugalmas, előre tervezhető költségfelhasználást jelent: a fogyasztók tizenegy egyforma számlát kapnak, a tizenkettedik hónapban pedig az óraleolvasás utáni pontos elszámolást - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Gázművek igazgatója.

Vasanist Dezső hozzátette, hogy abban a két kerületben, ahol az éves ciklus már lezárult, az ügyfeleknek mindössze egy százalékánál fordult elő jelentős túlfizetés: átlagosan bruttó 6.600 forint.

Valamivel többen fizettek kevesebbet, mint amennyi gázt felhasználtak: 4.600 forint körüli alulfizetésük volt - közölte a Fővárosi Gázművek vezetője.

Vasanits Dezső elmondta: most nem volt gázáremelés, az eddigi alanyi jogon járó kompenzációt azonban január elsejétől már nem mindenki kapja meg.

A kompenzáció elmaradását érzékelhetik áremelésként azok, akik kimaradtak a rászorulók köréből.

A kompenzáció elvonása sem emelte drasztikusan a gázművek kintlévőségeit, csúcsértékben 4-5 milliárd forinttal tartoznak az ügyfelek a szolgáltatónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Miközben a csapból is az európai gazdaság gyengélkedése folyik, Spanyolország olyan növekedési számokat produkál, amelyek még válságoktól mentes időben is jónak számítanának, nemhogy az energiaválság, az infláció, a magas kamatok és a globális lassulás éveiben. A magas növekedés ráadásul kifejezetten egészséges szerkezetben, relatíve jó egyensúlyi mutatók mellett valósul meg. Európa negyedik legnagyobb gazdasága jó eredményeit leginkább annak köszönheti, hogy profitál az európai fogyasztás átalakuló szerkezetéből: a turizmus sosem pörgött ennyire Európában, és ennek Spanyolország az egyik legnagyobb nyertese. A növekedési sikersztori láttán érthetetlennek tűnik, hogy a helyi lakosok miért pont most üzentek hadat a turistáknak, hiszen a külföldiek elriasztásával saját fejlődési kilátásaikat rombolják. Pedig fejlődni még van hova, és ez – más tényezőkkel együtt – azért erősen árnyalja az ország gazdaságáról alkotott pozitív képet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×