eur:
396.76
usd:
359.45
bux:
72075.48
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Veres-recept: áremelések és reformok

Magyarországon a reformok mellett a gáz-, az áram- és a gyógyszerárak, valamint a tömegközlekedés tarifáinak emelésével lehet csökkenteni az államháztartási hiányt. Ezt az osztrák Die Presse című lapban mondta a pénzügyminiszter. Veres János közölte: ezek az intézkedések összesen 700 milliárd forinttal növelnék a bevételeket.

A pénzügyminiszter a konzervatív lapban arról is beszélt, hogy belátható időn belül nem lehet radikális adócsökkentéssel számolni Magyarországon. Úgy vélte: már az ellenzék is belátta, hogy ez lehetetlen.

Veres János szerint Magyarország versenyképessége hosszú távon a kutatás fejlesztésével, az infrastruktúra javításával és a magas államháztartási hiány csökkentésével biztosítható.

A miniszter az unióban legmagasabbnak számító, 10 százalék körüli magyar államháztartási deficitet azzal magyarázta, hogy 2000 óta a reálbérek és a nyugdíjak a GDP-növekedést meghaladó ütemben emelkedtek.

Csütörtök délután helyreigazítást kért a Die Presse című laptól a Pénzügyminisztérium, mert a tárca szerint Veres János miniszter a megjelentekkel ellentétben nem a gáz-, áram- és gyógyszerárak jövőbeni emeléséről, hanem az elmúlt egy évben végrehajtott reformokról beszélt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Erős napot zártak az amerikai tőzsdék

Erős napot zártak az amerikai tőzsdék

A vártnál gyengébb pénteki munkaerőpiaci adatra megütötték a tőzsdéket, 1-3 százalék közötti esést szenvedtek el a vezető amerikai indexek a múlt hét végén. Ezek után Ázsiában is hasonló volt a helyzet, az új kereskedési hét gyengén indult a térségben, viszont Európában már emelkedést láthattunk, és az USA-ban is megérkezett a felpattanás. A héten hazai és külföldi inflációs jelentésekre, az amerikai elnökjelölti vitára, és többek között az EKB kamatdöntésére lesz érdemes figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×