eur:
394.11
usd:
355.57
bux:
72297.19
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Figyelem: óraigazítás!

Egy órával rövidebb lesz az előttünk álló hétvége, viszont vasárnaptól később sötétedik a tavaszi óraállítás miatt. Az órák mutatóit vasárnap hajnali 2 órakor 3 órára kell állítani. A nyári időszámítás bevezetése egyúttal az alvás világnapja is, amelyről Magyarországon idén először emlékeznek meg.

Az órák mutatóit vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítani. Ezzel elkezdődik a nyári időszámítás, ami Európában március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart.

A bioritmust némileg megzavaró nyári időszámítást elsősorban azért találták ki, mert a több napfényes óra miatt energiát lehet megtakarítani.

Ám ennek az elméletnek is vannak már kritikusai, akik úgy vélik, az egyre inkább elterjedő légkondicionáló berendezések a több napsütéses óra miatt a világításon megspórolt energiánál több energiát emésztenek fel.

Az óraigazítás a vasúti közlekedést is érinti. A MÁV öt, hajnali kettő és három óra között indítani tervezett személyvonatot az óraigazítás után, három órakor indít, a nemzetközi Dacia és a Beograd expressz pedig várhatóan mindkét irányban egy-egy órás késéssel közlekedik.

A nyári időszámítás bevezetése egyúttal az alvás világnapja. A világnapot külföldön a nyári időszámítás kezdetéhez időzítik, hogy felhívják a figyelmet "az össztársadalmi alvásmegvonásra".

A felmérések szerint manapság naponta 1-1,5 órával kevesebbet alszanak az emberek, mint száz éve, és már a középiskolás diákok is krónikus kialvatlanságtól szenvednek.

Az alvás világnapjáról Magyarországon idén először emlékeznek meg. A hét elején ebből az alaklomból átadták a Semmelweis Egyetem alváslaboratóriumát, amely a felnőtt lakosság negyedét-harmadát érintő alvászavarok és a hozzájuk kapcsolódó betegségek kezelését hivatott szolgálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 8. 21:42
×
×
×
×