eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Több kórházban is műtétek maradnak el

A krónikus ellátóhellyé alakuló kórházak némelyikében már felmérték, mekkora elbocsátásra lesz szükség az átszervezés miatt. Egyes helyeken hamarosan értesítik a betegeket arról, hogy április elseje utánra tervezett műtétjük elmarad.

A Népszabadság arról számol be, hogy drámai visszaesés történt tavaly a hazai tudományos és szakkönyvkiadásban a legfrissebb statisztika szerint. Az idén tovább csökken az új művek száma, mert elapadóban az állami támogatás, és a közönség sem tud többet fizetni a könyvekért. Az egyes műfajok közül növekedést ért el a szórakoztató ismeretterjesztés és az ifjúsági- és gyermekirodalom, pozícióját nagyjából megőrizte a szépirodalom, és a mérsékelten visszaesők közé kerültek a közoktatási tankönyvek. Összességében mintegy másfél ezerrel kevesebb művet adtak ki a kiadók mint 2005-ben, az eladott példányszám pedig 2,7 millióval csökkent.

A Magyar Nemzet szerint a krónikus ellátóhellyé alakuló kórházak némelyikében már felmérték, mekkora elbocsátásra lesz szükség az átszervezés miatt. Egyes helyeken hamarosan értesítik a betegeket arról, hogy április elseje utánra tervezett műtétjük elmarad. Harminc százalékos elbocsátással jár az átalakulás a Budai Gyermekkórházban - számol be róla a lapnak az intézmény orvos-igazgatója. Madarasi Anna hozzátette: az április elseje utánra előjegyzett műtéteket lemondja a kórház. Ez csak egy példa erre, a Magyar Nemzet számos hasonló kórházról ad hírt.

Megteltek a panziók a hosszú hétvégén, a magyarok többsége kikapcsolódásra használta fel a négynapos ünnepet - olvasható a Napi Gazdaságban. Ausztria, Szlovákia a síelés miatt volt vonzó. Érdekes, hogy március 15-én jelentősen megnőtt a Románia felől beutazók száma. A Balatoni Hajózási Zrt. is szép forgalmat bonyolított le a hétvégén, a jó időnek köszönhetően összesen több mint 7 millió forint "extrabevételt" könyvelhetett el.

A Világgazdaság arról ír, hogy próbapert szeretne indítani a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, mivel az ország különböző pontján jelenlévő vállalatok a különböző régiókban, településeken eltérően fizetik meg a munkaerőt. A hazai szabályok értelmében az azonos munkáért, illetve az azonos értékű munkáért egyforma díjazásra lennének jogosultak a dolgozók. Az MSZOSZ most arra kíváncsi, hogy dönt egy ilyen esetben a bíróság.

Hosszú idő után ismét elérhető közelségbe került a forint számára a sáv erős széle - számol be róla a portfolio.hu. Cikkében a forint erősödésének a tőzsdei cégekre gyakorolt hatását vizsgálja. Az egyedi hatásokon kívül azonban szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy az erősödő forint csökkenő hozamszintet is eredményezhet, amely konvergenciaprogram ide vagy oda, kedvezően hat számos papír értékelési szintjeire. Értékelési oldalról a nyertes az OTP, illetve az osztalékpapírok (Magyar Telekom, Zwack, áramszolgáltatók, Állami Nyomda) lehetnek, azonban ez még nem zárja ki a céges szinten negatív hatásokat sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×