eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Stumpf: a diákparlamentben az érvek fontosak

Plenáris üléssel ért véget hétfőn Miskolcon a középiskolás diákok négynapos európai parlamenti munkája, a "Európai Parlamenti Modell" elnevezésű nemzetközi projekt magyarországi ülésszaka. Az európai törvénykezést és az Uniót népszerűsítő tanácskozás-sorozat zárónapján a díszvendég, Stumpf István politológus tartott előadást. A Századvég Alapítvány elnöke elmondta: a diákparlamentben nagyobb figyelem övezi a másik fél érveit, mint a nagypolitikában.

Valóságos szerepjátékok zajlanak az "Európai Parlamenti Modell" elnevezésű nemzetközi projekt találkozóin - mondta Stumpf István.

A Századvég Alapítvány elnöke hangsúlyozta: a plenáris ülésen a gyermekek különböző szaktémákban komoly vitákat folytattak.

Stumpf István szerint azzal, hogy a diákok valóságos ügyekkel foglalkoznak, megtanulják az európai intézményrendszert és a nemzeti érdekérvényesítési lehetőségeket, így olyan többlettudáshoz jutnak, amit a gimnáziumi órákon nehezen lehetne megszerezni.

A diákoknál nagyobb figyelem övezi a másik fél személyiségét és érveit, mint a nagypolitikában - közölte.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint Magyarország számára szűk a mozgástér az EU-ban és a globális világban is, így jól felkészült szakemberekre és politikusokra van szükség. Ez a generáció hordozza ezt az ígéretet - emelte ki.

Komoly játék


Komoly játék a diákprojekt - mondta az egyik résztvevő iskola, a győri Kazinczy Gimnázium igazgatója. Németh Tibor hozzátette: a diákok az uniós ismeretén kívül kreativitással és kiváló vitakészséggel rendelkeznek.

Az üléseken elhangzott és meghozott határozati javaslatokat a szervezőbizottság összegyűjti, és eljuttatja az uniós bizottságoknak - közölte az igazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×