eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Elbontotta a rendőrség a Kossuth téri kordont

Elbontotta a Kossuth téren csaknem öt hónapja felállított kordont a rendőrség; a kettős kerítés belső, kisebb méretű része után a külső, láncokkal megerősített kordont is eltávolították, a szétszerelt elemeket pedig elszállították a hatóságok.

A rendőrök az Országház főbejáratától kissé távolabb egy újabb fémkerítést emeltek, ennek ellenére szabaddá vált a Parlament előtti parkoló, valamint a Rákóczi- és a Kossuth-szobor előtti füves terület.

A kordon lebontásának hírére megjelent tüntetők a bontást követően hazatértek, az Országház épülete körül rendőrautók járőröztek.

Amikor a kettős kordon egy részének megbontásával szabaddá vált az út a Parlament parkolójába, tucatnyi tüntető a Rákóczi-szoborral szemben lévő '56-os emlékhely előtt elénekelte a Himnuszt, és mécseseket gyújtott az 1956. október 25-i sortűz áldozatainak emlékére.

Ezt követően '56-os lyukas zászlóval a Forradalom Lángja emlékműhöz mentek, hogy megemlékezzenek a 1956-os forradalom hőseiről.

A rendőrök szótlanul figyelték, hogy a tüntetők ismét a parkoló területén sétálnak, csak az újonnan épített kordonokon belül álltak párosával, mintegy 15 méteres távolságra egymástól az egyenruhások.

Az MTI munkatársa úgy tudja: a Kossuth téren korábban összegyűlt kormányellenes tüntetők közül két ember ellen szándékos rongálás miatt eljárást indít a rendőrség, mert elvágták az akkor még álló kordonokat összekötő láncokat.

Az országos rendőrfőkapitány a közszolgálati televízióban jelentette be, hogy még az éjjel lebontják a kordont. Bene László kérdésre válaszolva hangsúlyozta: azt remélik, hogy semmi olyan nem történik, ami a vaskerítés visszaállítását indokolttá tenné.

Előzőleg a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője közölte: a rendőrség tudomásul vette a szervezet Országház előtti parkolóba bejelentett demonstrációját.

Gonda László azt mondta: keddtől április végéig minden nap megtartják 4 órás tiltakozó rendezvényüket. Hozzátette: a jegyzőkönyv alapján nem vernek sátrat a téren, nem fogyasztanak alkoholt, nem használják a füves területet és mobil illemhelyeket is felállítanak.

Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×