eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Sötét égbolt: Magyarország elveszett

Ismét felmérik Magyarország fényszennyezettségét. A héten induló felmérés résztvevőinek arról kell beszámolniuk, hogy mennyire látható az ország különböző pontjairól szabad szemmel az éjszakai égbolt.

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára az InfoRádióban elmondta: a Globe at Night felmérésében elsősorban általános iskolások vesznek részt.

Az lesz a feladatuk, hogy felnézzenek az égre, és megszámlálják, hány csillagot látnak. Ebből következtetni lehet arra, hogy az ipari vagy egyéb fényszennyezés mennyire befolyásolja a csillagos ég látványát.

A világ fényszennyezettségéről már készültek műholdas felvételek is. Ezeken is jól látszik, hogy azok a területek, ahol koncentráltan több ember él vagy jelentősebb ipari termelés folyik, ott sokkal nagyobb a fényszennyezés.

Mindez jelentősen hat az állatvilágra, főleg a vonuló madarak haladási irányára.

Csillagászati szempontból Magyarország elveszett - jelentette ki Mizser Attila, hozzátéve: egyetlen hely maradt az országban, amely mentes a fényszennyezésről, a Zselic. Itt hamarosan megnyílik a sötét égbolt rezervátum.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×