eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Schmidt Mária: velünk élnek a "kis kommunizmusok"

A hétköznapi "kis kommunizmusok" itt élnek velünk, minden támadás demokratikus értékeink ellen a diktatúrának ad esélyt - hangsúlyozta a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott vasárnapi Fidesz-rendezvényen a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Schmidt Mária összefogást és párbeszédet szorgalmazott a szabadságot fenyegetőkkel szemben.

A történész szerint azok, akik valódi demokrataként kísérletet tesznek rá, hogy megfogalmazzák ellenvéleményüket, nem kerülik el a hatalom birtokosainak figyelmét, olykor büntetését.

"Hangszalagok, videofelvételek, leleplező újságcikkek, névtelen feljelentések keltik azt a benyomást, hogy a hétköznapi kis kommunizmusok itt vannak még velünk, hiszen fenyegetéssel, kordonnal, rendőri erővel, jogszabályok semmibevételével éppen azokat a véleményeket, kritikákat és felelősségre vonásokat próbálják meg elhallgattatni, amelyek a valódi demokráciák lényegét jelentik" - fogalmazott Schmidt Mária.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója hozzátette: "minden támadás demokratikus értékeink ellen esélyt ad a diktatúrának, amely aztán üzembiztosan kitermeli a megtéveszthetetlen, mindenki felett álló vezetőt. Ez a vezető leválthatatlan és visszahívhatatlan, azt hiszi, hogy felettünk áll, és egyre magasabbról tekint le ránk".

"Mert még nem tudja, hogy a magasból lehet a legnagyobbat zuhanni" - jegyezte meg a Terror Háza Múzeum főigazgatója, aki szerint a közösség felelőssége, hogy visszakényszerítse ezeket a vezetőket a földre, a realitások talajára, addig, amíg nem késő.

A főigazgató arról is beszélt, hogy még a huszadik század legsötétebb, legreménytelenebb éveiben sem sikerült a hatalmat bitorlóknak magyar ellen uszítani a magyart. Schmidt Mária szerint az előző évszázad arra tanít, hogy összefogással sikerre vagyunk ítélve.

"Nem az számít, hányszor bukunk el, hanem az, hányszor vagyunk képesek együtt újra talpra állni" - zárta szavait a történész.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×