eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

MSZP-kongresszus: minden, amit tudni érdemes - képgaléria

Az MSZP teljes megújulását ígérte és a kormány reformpolitikájának elkötelezett támogatását kérte első pártelnöki beszédében Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnököt a szavazatok 89 százalékával választották meg az MSZP vezetőjévé a párt hétvégi tisztújító kongresszusán.

Az MSZP-nek meg kell újulnia - jelentette ki a párt szombaton megválasztott elnöke a hétvégi tisztújító kongresszus zárónapján. Gyurcsány Ferenc szerint meg kell újítani az MSZP társadalmi kapcsolatrendszerét, a munkaszervezetét és a politikáját.

Ennek érdekében felkérte a frissen megalakított Alapértékek Bizottságot, hogy őszre dolgozzák ki az új politikai alapprogram tervezetét.

Gyurcsány Ferenc a reformpolitika támogatását várja el a szocialistáktól és a megújított politika, a megerősített közösségek, és a hatékony szervezet jelentőségét hangsúlyozta.

Egy régi vitát lezárva leszögezte, hogy nem a kormánynak van pártja, hanem az MSZP-nek van kormánya, amelynek tagjaitól megköveteli, hogy a párt politikáját kövessék.

A frakcióvezető nem ért egyet

{{keretes_cim}}

Miniszterelnöki pozícióját kockáztatta a pártelnökségért folytatott küzdelemben Gyurcsány Ferenc - véli Ágh Attila politológus, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, aki az InfoRádiónak adott interjújában meglepőnek nevezete a kormányfő legalább 75 százalékos támogatottságot igénylő lépését, és azt is, hogy végül a küldöttek csaknem 90 százaléka állt ki mellette az MSZP tisztújító kongresszusán.

Lendvai Ildikó nem mindenben ért egyet az új elnökkel. A frakcióvezető "őrült ötletnek" tartotta, hogy Gyurcsány Ferenc 75 százalékos támogatottsághoz kötötte a pártelnökségét, sőt a miniszterelnöki munka folytatását is.

Ezenkívül védelmébe vette a Gyurcsány Ferenc által kritizált Szili Katalint, aki korábban a Népszavában írt az MSZP-ről.

Lendvai Ildikó szerint nem jó ötlet bolygatni a Kádár-rendszer megítélésének témáját sem, márpedig Gyurcsány Ferenc szombaton a kádári politikai örökség megtagadására szólította fel a kongresszust.Gyurcsány Ferenc 89 százalékos támogatottsággal lett az MSZP elnöke. Elnökhelyettessé választották Juhász Ferencet és Szekeres Imrét. Alelnök lett Hiller István, Kiss Péter és Újhelyi István.

Az Országos Választmány elnöke maradt Simon Gábor, névrokona, dr. Simon Gábor pedig az Országos Etikai és Egyeztető Bizottságot vezeti. A Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottság vezetője ezentúl Keller László, a pénztárnok pedig továbbra is Puch László.

A kongresszus vendége volt többek között Alfred Gusanbauer osztrák szövetségi kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke és Boris Tadic szerb köztársasági elnök, a szerb demokraták elnöke.

<

"Frászt kaptam" - Lendvai Ildikó és Horn Gyula (fotók: mszp.hu) (képgaléria)

A küldöttek vasárnap Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére egyperces néma felállással emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól.

A rendezvényt tragédia árnyékolta be. Szombaton este rosszul lett, majd meghalt Szőke László, a Pest megyei küldöttség tagja.

A kongresszus egy határozat elfogadásával zárult, amelyben a szocialisták a jobboldalt teszik felelőssé a mai magyarországi közhangulat szélsőséges megnyilatkozásaiért, és hitet tesznek a kormány reformpolitikája mellett.

Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×