eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Alkotmányellenesen rúgta ki a kormány az energiahivatal vezetőjét

Az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek találta a gázszolgáltatási törvénynek azt a passzusát, amely alapján a 2002-es választások után az MSZP-SZDSZ kormány menesztette Kaderják Pétert az energiahivatal éléről - értesült az InfoRádió.

A 2003-ban életbe lépett törvény szerint a Magyar Energia Hivatal elnökét pályázat útján választják ki, az előző hivatalvezető 6 évre szóló megbízatása pedig már a kiírás megjelenésekor automatikusan lejár.

A "Lex Kaderják" néven közismertté vált 2003-mas módosító csomag érdemi vizsgálatakor az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a törvényt egyedi esetre szabottan, személyre szólóan változtatták meg, és ez sérti a jogbiztonságot.

Az indoklás szerint csak a törvényben meghatározott okok, így lemondás, halál, illetőleg összeférhetetlenség megállapítása esetén lehetséges megrövidíteni az állami vezetők, így a független hatóságok elnökeinek határozott időtartamú megbízatási jogviszonyát.

Az érintett Kaderják Péter ma a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóintézetének vezetője.

Kaderják Péter az InfoRádióban elmondta: még nem tudja, hogy az Alkotmánybíróság döntése rá nézve milyen következményekkel jár, és még azt sem döntötte el, hogy tegyen-e jogi lépéseket az ügyben.

Elmondta, hogy ha újra lehetőséget kapna a hivatal vezetésére, a munka érdekelné, de szerinte a döntés személye vonatkozása másodlagos. Szavai szerint sokkal fontosabb az, hogy az eltávolításával is járó döntés súlyosan sértette azt a szakmai munkát, ami a hivatalban folyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×