eur:
395.74
usd:
367.17
bux:
73899.74
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Mától várják a hívők az új fény eljövetelét

Advent első vasárnapjával, december 3-án megkezdődik az új egyházi év.

Az adventben a keresztény ember Krisztus születésének ünnepére készül, de egyben Krisztus világvégi eljövetelére is - mondta el az esztergomi plébános az InfoRádióban.

Varga Lajos emlékeztetett arra, hogy az advent szó várakozást jelent. A hívők az úr - Jézus világvégi - eljövetelét várják, ezért virrasztanak.

Emlékeztetett arra, hogy az advent eredete az Ószövetségig nyúlik vissza, amikor a babiloni fogságba került zsidók a messiás, a szabadító eljövetelére vártak.

A római korban a karácsony a fény ünnepe volt, amikor az új Nap születését ünnepelték - tette hozzá Varga Lajos.

A keresztények ehhez kapcsolták a krisztusi fény várását. Az emberek nem restelltek korán reggel felkelni, elmenni az adventi misékre, várva az új fény érkezését - mondta a plébános.

Emlékeztetett arra, hogy nagyon sok hagyomány alakult ki az évszázadok során, kezdve a betlehemezéstől a koszorú készítéséig.

A koszorú színeinek külön jelentése van. A zöld a remény, a lila a bűnbánat, a rózsaszín pedig az öröm színe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf volt edzője: "ne írjuk le őt, nagyon keveset tudunk a munkájáról"

Selmeci Attila szerint egy szuper formában lévő Milák Kristófot senki nem tudott volna legyőzni a 200 méteres pillangóúszásban a párizsi nyári olimpián. A sportoló volt edzője, a sportági szövetség szakmai alelnöke ezzel együtt nagyon büszke korábbi tanítványára. Az InfoRádió őt kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 1. 11:17
×
×
×
×