eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Konszenzus: Medgyessy a legalkalmatlanabb

Újabb több hónapos csúszást szenvedhet a 4-es metró, ha változik a 350 milliárd forintba kerülő beruházás finanszírozásának módja. A kormány a rá eső, mintegy 250 milliárd forintot nem hitelből, hanem uniós támogatással akarja kiváltani - írja a Népszabadság.

A kabinet az elképzeléssel még a nyáron rukkolt elő, a főváros pedig eleinte hallani sem akart az ötletről. Budapest ugyanis már az év elején elkészítette a Brüsszelnek szánt kívánságlistát, amelyben több tucat, régóta ígért nagyberuházás szerepel.

A főpolgármesteri kabinet júliusban nemet mondott a kormány szándékaira, mondván, ha a 4-es metróra költenek az uniós apanázsból, másra szinte nem is marad.

A lap azt írja, így a szegedi, a debreceni és a miskolci villamosközlekedési programra sem juthat elég uniós támogatás, ahogy az ötös metró első szakasza, valamint a budapesti 1-es és 3-as villamos meghosszabbítására sem.

Magyar Nemzet

Nem zárható ki, hogy a kabai után a közeljövőben újabb cukorgyárat is bezárnak a külföldi cégtulajdonosok hazánkban - jelentette ki a lapnak Kelemen István, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének főtitkára.

Az interjúból kiderül, a második világháború után szinte az összes mezőgazdasági terménynél, így a cukorrépánál is túltermelés alakult ki, emellett nehéz megküzdeni a világ cukorexportjának közel harmadát biztosító brazilokkal.

Index

Egyes drogtípusok akár feleannyiba is kerülhetnek, mint öt éve, derült ki az EU kábítószerügyi központjának trendkutató jelentéséből. A vizsgálat szerint ismét nőtt a kábítószeres halálesetek száma, a kokain pedig már a második legnépszerűbb drog.

A vizsgálat szerint az öt éves időszakban a marihuána ára 12, a hasis ára 19, az amfetaminé 20, a kokainé 22, a heroiné 45, az ecstasyé pedig 47 százalékkal csökkent. A kutatás szerint a kábítószeráraknak nagy a területi szórása. A hasis grammja Portugáliában 2,3 euró (körülbelül 600 forint), Norvégiában viszont 12 eurónál (3.200 forintnál) is többet kérnek érte.

Világgazdaság

Az építő-, a vendéglátóipar és az egészségügy szívja fel azokat a magyar munkavállalókat, akik úgy döntenek, külföldön vadásznak állásra. A hentesek, pincérek, mérnökök egyaránt kapósak, mert elismerten jól dolgoznak és olcsók.

A migrációs szándék komolyságát leginkább az iskolázottság befolyásolja, és az, hogy itthon mekkora az esély az elhelyezkedésre.

A munkanélküliek közül egyre többen döntenek úgy, hogy akár még szakképzettséget nem igénylő munkára is jelentkeznek.

Napi Gazdaság

Több mint ezer új autót szállíthat a költségvetési szervezeteknek az az öt autókereskedő, amely nyertesként került ki a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság európai uniós, nyílt közbeszerzési eljárásából. A Vám- és Pénzügyőrség 59, a határőrség 433, a rendőrség pedig 89 járművet kap.

A fennmaradó több mint négyszáz jármű szállítására pedig a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság a mintegy ezer központi költségvetési szervezet, valamint a központosított közbeszerzéshez önként csatlakozó szervezetek számára köt keretszerződést a márkakereskedőkkel.

portfolio.hu


Az internetes portál által megkérdezett 20 oktató, elemző és kutató szerint Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi igazgatója lenne a legalkalmasabb a jegybankelnöki posztra.

A listán szerepel még Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója és Surányi György, a CIB Bank Zrt. elnöke is. Szorosan mögöttük Király Júlia, Karvalits Ferenc és Felcsúti Péter kapta a legtöbb szavazatot.

A megkérdezettek viszont messze a legalkalmatlanabb és legesélytelenebb jelöltnek tartják Medgyessy Péter volt miniszterelnököt, holott volt olyan időszak - írja a portfolio.hu -, amikor az ő nevét gyakran emlegették, mint a Magyar Nemzeti Bank esetleges leendő elnökét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×