eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

"A legkevésbé szükséges kórházakat be kell zárni"

Az államreform bizottság vezetője szerint a legkevésbé szükséges kórházakat be kell zárni annak érdekében, hogy a felszabaduló forrásokat már intézményekre lehessen fordítani. Az ellenzék szerint azonban a jelenleg rendelkezésre álló forrásokból nem lehet reformot csinálni.

"Szabaduljunk meg azok működési költségeitől. Nem azért, hogy a pénzt kivegyük az egészségügyből, hanem azért, más, továbbfejlesztésre érdemes intézményre használjuk" - mondta Draskovics Tibor az InfoRádióban.

Hozzátette: 2002 óta folyamatosan emelkedik az egészségügyi ráfordítás összege. "Most már nincs több pénz. Amennyit az adófizetők rá tudnak szánni, az benne van a rendszerben" - jelentette ki a korábbi pénzügyminiszter.

Kevés a pénz

Mikola István fideszes országgyűlési képviselő szerint nem lehet egészségügyi reformot megvalósítani megfelelő mennyiségű pénz nélkül. Márpedig a politikus szerint a kormány most erre készül.

Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere kifogásolta azt is, hogy a kabinet az átalakítást nem a népegészségügyi adatokra alapozta, hanem - mint mondta - "vettek egy körzőt, leszúrták a megyeközpontba, húztak egy 55 kilométer sugarú kört, és azt mondták, hogy 55 kilométeren belül mindenki elérheti azt az intézményt, ahol gyógyulást kap".

Szerinte azonban egészen más ez az 55 kilométer az ország közepén, mint a Bakonyban vagy a Zemplénben. Hegyvidéken ugyanis téli időszakban 6-8 órát is igénybe vehet ennek az útnak a megtétele - mondta.

Hozzátette: a döntéshozókat csupán fiskális szempontok vezérlik. Azt gondolják, hogy a megszorítások majd racionális működést szülnek, ez azonban Mikola István szerint nem így van.

Úgy látta: a kormányzat az orvosokat is nehéz helyzetbe hozza, holott a költség-hatékony működés jórészt rajtuk múlik, így nélkülük nehezen valósítható meg a reform.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×