eur:
395.88
usd:
365.61
bux:
73983.99
2024. július 31. szerda Oszkár

Éger: nem lehet elvárni az orvostól, hogy lemondjon a hálapénzről

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az orvosok érdeke is, hogy megszűnjön a hálapénz, de az első lépést az államnak kell megtennie, például úgy, hogy rendezi az orvosi bérek kérdését. Nem lehet elvárni az orvosoktól, akiknek a megélhetéshez szükségük van a hálapénzre, hogy önként lemondjanak róla, ha a másik oldalon semmiféle megoldási szándék nem látszik - hangsúlyozta Éger István az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint az orvosok egzisztenciális kényszerből fogadják el a hálapénzt, és sokszor ezért keverik a magánpraxist bújtatott módon kórházi munkájukkal.

Nem lehet tőlük várni, hogy erről lemondjanak, széttárják a karjukat, és azt mondják, ide lőjetek, amikor a másik oldalon semmiféle megoldási szándék - nemhogy a bérvonalon, de még a jogilag teljesen megalapozott követelések, például az ügyeleti díjak teljesítése oldalán - sem látható - hangsúlyozta Éger István.

A MOK elnöke úgy vélte: az első komoly lépéseket a döntéshozóknak kell megtenniük, mert a probléma magától nem oldódik meg.

Olyan lépésekre van szükség, amelyet az orvosi kar és az egészségügyben dolgozók magukban nem tudnak megtenni - mondta Éger István.

Szükség van az ágyszám csökkentésre

A kórházi rendszer átalakítása kapcsán a kamara elnöke elismerte: abban nem lehet vita, hogy az ágyszám csökkenthető.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy 10 évvel ezelőtt volt már egy "ágyláb törvénynek" csúfolt kórházi ágyszám csökkentés, amikor azt mondták: "ennyi ágyat leépítünk és pont".

"Azt látjuk, hogy ez önmagában nem oldott meg semmit" - mondta Éger István.

A MOK elnöke szerint valóban el kell mozdulni a minél olcsóbb definitív ellátás felé, tehát az alapellátásban, a járóbeteg szakellátásban kell minél több betegséget kezelni. Ehhez azonban stabil alapellátásra van szükség.

Az alapellátás kivéreztetése folyik

A rendszerváltozás óta a legmarkánsabb egészségügyi reform az alapellátásban történt, például a háziorvosi rendszer kialakításával, és ez hozzásegítette a mindenkori kormányokat ahhoz, hogy a '90-es években jó néhány ellátási válságot, gazdasági problémát áthidaljanak a stabil alapellátással - emlékeztetett Éger István.

A kamarai elnök szerint az elmúlt négy évben az alapellátás súlyos kivéreztetése folyik.

Ennek eredményeképpen a háziorvosi kar átlagéletkora 60 évhez közeledik, az utánpótlás elégtelen, egyre több praxisra nem találnak orvost, tehát "billeg az alapellátás biztonsága".

A 2007-es költségvetés tervezete szerint ráadásul jövőre újabb 45 milliárddal kevesebb kerül az egészségügyi kasszába. Tehát hol a fejlesztés? - tette fel a kérdést Éger István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az olaszokkal vív negyeddöntőt a kardcsapat – élő

Szilágyi Áron, Szatmári András és Gémesi Csanád kezd az olaszok ellen, Luigi Samele, Luca Curatoli és Michéle Gallo szerepel a másik oldalon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Nyomulnak az oroszok Toreck felé, hatalmas erődemonstráció készül – Híreink az ukrán frontról szerdán

Nyomulnak az oroszok Toreck felé, hatalmas erődemonstráció készül – Híreink az ukrán frontról szerdán

Elesett Pivgyenne tegnap, az orosz katonák hamarosan megkezdhetik Toreck ostromát. Az ukrán védelem Pokrovszk térségében sem stabil: kilométerről kilométerre nyomulnak előre az orosz támadók. Hamarosan megérkeznek Ukrajnába az F-16-os vadászbombázók: a fegyvereket friss hírek szerint Amerika adja hozzájuk. Közben Oroszország szinte az összes hadiflottáját és több száz hajóját összevonó erődemonstrációra készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 11:28
×
×
×
×