eur:
395.28
usd:
365.61
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Aki fizet a kórháznak, az szülhet a saját orvosánál?

Az új egészségbiztosítási szabályozás szerint többlet igénybevételi díjat kell fizetniük a betegeknek, ha nem a lakóhelyük közelében kijelölt három kórház egyikében kezeltetik magukat. Ez az összeg a kezelés költségének 30 százaléka, de legfeljebb 100.000 forint.

Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára az InfoRádióban elmondta: az ÁNTSZ határozza meg, hogy kinek melyik kórházakba kell menni.

Ha valaki balesetet szenved vagy életmentő beavatkozásra van szüksége, akkor természetesen térítés nélkül a legközelebbi, a számára megfelelő gyógyító intézménybe szállítják.

A rendelkezés érdekes eleme, hogy ezt a díjat akkor is ki kell fizetni, ha valaki a saját kórházába megy ugyan, de ragaszkodik ahhoz, hogy a saját, éppen nem ügyelő kezelőorvosa foglalkozzon vele.

A napokban nagy vihart kavart, hogy egyes intézmények nőgyógyászatára nem mehetnek be az ott foglalkoztatott orvosok dolgozni, ha éppen nincsenek ügyeletben.

Így előfordulhat, hogy a várandós anyák nem annál az orvosnál szülnek, akihez kilenc hónapon át jártak.

Orvosi kamara: a munka- és adójoghoz kell igazodni

A jelenlegi szabályok szerint korlátozott az orvosok túlmunka-végzési lehetősége. Ennek a törvénynek a betartása, ha az orvos csak a munkaidejében mehet be dolgozni a kórházba - szögezte le az InfoRádióban a Magyar Orvosi Kamara főtitkára.

A kismamáknak legálisan kellene megkötnie a nőgyógyászokkal a szerződéseket a külön ellátásról, a munkajogi és adójogi szabályok figyelembe vételével. Ugyanakkor lehetőséget kell adni a kismamáknak, hogy legálisan szüljenek annál az orvosnál, akiknél ők szeretnének - tette hozzá Gyenes Géza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magyarország–Spanyolország 7-9

Férfi vízilabda élőben
Magyarország–Spanyolország 7-9

A magyar férfi vízilabda-válogatott Spanyolország ellen játssza második csoportmérkőzését a párizsi olimpián. A mi hatosunkban két mérkőzést már lejátszottak kedden, az ausztrálok bombameglepetésre 8-3-ra verték a formán kívüli szerbeket, a franciák 14-13-ra a vasárnap a szerbeket megszorongató japánokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×