eur:
395.38
usd:
365.61
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

A vendéglátósok is beleszólást kérnek az éttermi feketelistába

Beleszólást kér az éttermi feketelista alakításába a Magyar Vendéglátók Ipartestülete. Az ÁNTSZ honlapján vezetett listára olyan vendéglők kerülnek fel, amelyek bizonyítottan ételmérgezést okoztak. A vendéglátósok érdekképviselete azonban attól tart, hogy esetleg vétlen vendéglátóhely is felkerülhet. Az ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője szerint ugyanakkor egy szakértői bizottság a garancia arra, hogy csak a bizonyítottan vétkes cégek kerülnek fel a feketelistára.

"Van egy egyezségünk az ÁNTSZ-szel, hogy még mielőtt valaki felkerül a listára, szakmailag egyeztetik ezt az ipartestülettel" - mondta az InfoRádiónak Háber Tamás, hozzátéve, hogy ez az első körben nem történt meg, de remélik, hogy legközelebb már megkérik a szakmai véleményezést.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint ezt a beleszólási jogot önvédelemből kérik.

Úgy vélik ugyanis, hogy előfordulhat: olyan vendéglátóhelyek is felkerülnek a listára, amelyek esetében nincs bizonyíték arra, hogy vétkesek a náluk előforduló ételmérgezésért. A feketelistára került éttermek pedig akár tönkre is mehetnek.

"Nyilvánvaló, hogy egy vendéglátó egység nem rendelkezik mikrobiológiai ellenőrzési lehetőségekkel. Márpedig a legtöbb esetben nem a vendéglátó egységen belüli fertőzési veszély a legnagyobb, hanem általában a szállítás következtében juthatnak be olyan fertőző anyagok, vagy következhet be minőségromlás a termékekben, amelyek az üzletben később elszaporodva különböző gondokat okozhatnak" - vélekedett Háber Tamás.

ÁNTSZ: "csak a csont nélküli esetek kerülhetnek fel"

Az ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője szerint ugyanakkor csak a "csont nélküli esetek" kerülnek fel a listára, azok, amelyek valamilyen szakmai szempontból nem állják meg teljes biztonsággal a helyüket, nem kerülhetnek rá.

Ócsai Lajos szerint ezt úgy tudják garantálni, hogy egy külön, a Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Epidemiológiai Központ, valamint az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet munkatársaiból álló szakértői bizottság dönt a listáról.

Az osztályvezető hozzáette: minden ételfertőzést alaposan kivizsgálnak. A laboratóriumi tesztek során azt is vizsgálják, hogy honnan származik a kórokozó, hogy került az ételbe, hol szaporodott el és miért nem pusztult el.

Az ételmérgezési esetekben ráadásul jegyzőkönyv készül, amelybe a vendéglátóhely vezetőjének esetleges tiltakozás is bekerül, és ezt is vizsgálják - derült ki Ócsai Lajos szavaiból.

Az ÁNTSZ illetékese megjegyezte: egyáltalán nem annyi ételfertőzés van Magyarországon, mint amennyi a listára felkerül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×