eur:
395.14
usd:
365.5
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Meghalt Bence György filozófus

Életének 65. évében, szombaton, tragikus hirtelenséggel elhunyt Bence György filozófus. Bence György a Metazin.hu internetes magazin alapító főszerkesztője, az ELTE Bölcsészkarának professzora, a rendszerváltozás előtti demokratikus ellenzék egyik meghatározó alakja volt. Gyakori vendége volt az InfoRádió politikai elemző műsorainak is.

Bence György 1966-ban az ELTE Bölcsészettudományi Karán diplomázott filozófiából. Az MTA Filozófiai Intézetének tudományos segédmunkatársa, 1968-ban azonban politikai okból eltávolítják. Lukács György és Márkus György doktorandusza.

1972-ben megjelent, Márkus Györggyel és Kis Jánossal közösen írt könyve miatt 1973-ban foglalkoztatási és publikációs tilalom alá helyezik, disszertációját sem védheti meg. 17 évig szabadfoglalkozású fordító és szerkesztő, külföldi és szamizdat kiadásokban publikál.

1982-ben kap először útlevelet nemzetközi emberi jogi szervezetek nyomására. Ezt követően megszakításokkal több éven át kutat és ad elő amerikai egyetemeken.

1989-ben rehabilitálják, megvédi disszertációját, és kinevezik docensnek az ELTE Bölcsészkar Filozófia Intézetében. 1990 óta egyetemi tanár volt ugyanott.

Tudományos és tanári munkája mellett politikai konzultánsként és kommentátorként is tevékenykedett.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: ilyenre emberemlékezet óta nem volt példa olimpián

A szövetségi kapitány szerint mindenki tartalékol az előfutamokban, de Milák Kristóf bemutatkozása biztató volt 200 pillangón a párizsi olimpia úszóversenyein.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×