eur:
394.85
usd:
365.58
bux:
73761.3
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Kuncze-levél Martensnek: "ön sem az utcáról került a kormány élére"

Az SZDSZ elnöke nyílt levélben kérte az Európai Néppárt belga elnökét, "vesse latba befolyását, hogy magyarországi szövetségese, Orbán Viktor térjen vissza az Országgyűlésbe, és ott bírálja a kormányt és a miniszterelnököt", valamint hozza nyilvánosságra gazdaságpolitikai elképzeléseit.

Kuncze Gábor szerint Wilfried Martensnek, aki október 23-án a Fidesz és nem a kormány valamely rendezvényén jelent meg, körültekintőbben kellene tájékozódnia a magyarországi helyzetről.

"Ön egy olyan országban tartott beszédet, amelyet a világháború előtti és a világháborút követő diktatúrák tanítottak meg arra, milyen iszonyatot tud művelni a tények politikai célból történő elferdítése" - olvasható a levélben.

Kuncze Gábor felhívja a figyelmét a néppárti politikusnak arra, hogy a Kádár-rendszer "maroknyi ellenállója" közül szinte mindenki a Szabad Demokraták Szövetsége alapítójává vált.

"A magunk részéről soha nem vonjuk kétségbe sem néhai Antall József úr, sem Orbán Viktor úr szerepét a rendszerváltásban. De ha Ön aktívan közreműködik abban, hogy a történelmi sikereket politikai elvbarátai monopolizálják, akkor úgy jár el, mint azok a kommunisták, akik szerint aki a jövőt megszerzi, azé a múlt is" - írta a liberális politikus.

Kuncze Gábor szerint Wilfried Martenst "valószínűleg elmulasztották tájékoztatni arról", hogy a Fidesz-rendezvényen lobogtatott Árpád-sávos zászlók a második világháború végén a magyar holokauszt tragikus szimbólumává váltak.

"Meggyőződésem, hogy egy belga kereszténydemokrata, amennyiben erről tájékoztatják, soha nem szónokolna ilyen környezetben, mert azt sem tartaná elképzelhetőnek, hogy a ma hasonló célokra használt egykori császári német hadilobogó, a Reichkriegsflagge alatt beszéljen" - írta.

Kuncze Gábor szerint a belga politikust "valószínűleg arról tájékoztatták magyarországi barátai, hogy a demonstrációk oka a magyar miniszterelnöknek egy nyilvánosságra került beszéde".

"Magyarországi barátai arról bizonyára nem tájékoztatták, hogy az Önök magyarországi szövetségese, Orbán Viktor úr, már másodszor veszítette el a választásokat, ám a választás eredményének a kétségbevonására, demonstrációkra, a hidak elfoglalására nem a beszéd nyomán került sor. Mind a két elvesztett választást követően a magyarországi jobboldal a választást elcsaltnak, a kormányt illegitimnek nevezte" - tette hozzá.

"Vajon milyen történelmi élményeket ébresztene a belga és a nyugat-európai kereszténydemokratákban, ha saját választási vereségét kommentálva azt hallanák Orbán Viktor úrtól, hogy a nemzet nem lehet ellenzékben"? - tette fel a kérdést a magyar politikus, aki szerint Magyarország ma a weimarizálódás felé halad.

"Ehhez Ön nem adhatja sem nevét, sem pártját. Ön bizonyára osztja nézetünket, hogy az ellenzéknek a parlamentben kell csatát nyernie, nem az utcán, hiszen Ön sem az utcáról került Belgium kormányának élére" - olvasható a levélben.

Címlapról ajánljuk

Komoly lépést tehet a negyeddöntő felé a női kézilabda-válogatott – élőben

Angola ellen játszik a magyar női csapat a harmadik csoportmérkőzésen az olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×