eur:
394.48
usd:
364.46
bux:
73764.15
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Simicskó szerint gyanús a rendőrök felkészültsége

A kereszténydemokrata Simicskó István képviselő szerint ki kell vizsgálni azt, hogy arányban volt-e a rendőrség által alkalmazott erő a tüntetők jelentette veszéllyel.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke azt mondta: többször is érdeklődött a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójánál a helyzetről, de nem kapott megfelelő tájékoztatást.

"Többet láttam a televízióban a helyszíni tudósításokon keresztül, mint amennyi információt a rendelkezésemre bocsátottak" - tette hozzá.

A politikus ezt sajátos és érdekes helyzetnek nevezte, emlékeztetve arra, hogy a szeptember 23-ára tervezett Fidesz-KDNP-nagygyűlés előtt számos figyelmeztetést kaptak zavargásra, robbantásra, gyújtogatásra készülő bűnözőkről.

Ahhoz képest, hogy a Fidesz és a KDNP most nem kapott információkat, megdöbbentő jeleneteket láttunk: a rendőri fellépés homlokegyenest más volt, mint korábban - mondta Simicskó István.

Ahhoz képest, hogy azt mondták, nincs zavargásra utaló jel, igencsak fel voltak készülve. A látottak alapján szükséges egy parlamenti vizsgálat lefolytatása. Tanukat kell meghallgatni, meg kell nézni, milyen parancsokat kaptak. A rendőri fellépés nem tűnt arányosnak - vélekedett a KDNP-s politikus.

BRFK: az arányosság elvét követték a rendőrök

Jármy Tibor, a BRFK szóvivője közölte: a rendőrség az arányosság elvét követve vetette be eszközeit az összetűzések során.

A szóvivő tagadta, hogy a rendőrség a demonstrálók "kemény magját" a békés tüntetők felé szorították volna.

Politikusok véleménye

Mindenekelőtt tisztán kell látni abban a kérdésben, miként fordulhat elő, hogy egy bejelentett, békés tüntetésre rárontottak a rendőrök október 23-án - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Részletek itt!

A rendőrség csak a dolgát tette tegnap és az éjszaka; az előzetesen be nem jelentett demonstráció feloszlatását törvény írja elő - mondta az InfoRádióban Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke. Részletek itt!

Az MDF frakcióvezetője azt mondta, hogy nem hivatott a rendőrség intézkedésének jogszerűségét megállapítani, az a vizsgálatok feladata.

Mindenesetre a rendőrök tették a dolgukat - tette hozzá Herényi Károly. Részletek itt!

A kormánypárti többség azt is támogatni fogja, hogy parlamenti vizsgálóbizottság álljon fel, ha erre lesz kezdeményezés - mondta Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető. Részletek itt!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×