eur:
394.45
usd:
364.54
bux:
73767.37
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Orbán: az EU ne nyújtson segítséget "hazug és csaló" kormányoknak

A Fidesz elnöke szerint az Európai Uniónak világossá kell tennie, hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak. Orbán Viktor ezt Strasbourgban, az Európai Parlament néppárti frakciójának tanácskozásán jelentette ki.

A Fidesz elnöke szerint az Európai Uniónak nem szabad segítséget nyújtania "hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó" kormányoknak.

Az Európai Néppárt képviselőcsoportja az 1956-os forradalom 50. évfordulója kapcsán tartott ünnepi ülést Strasbourgban.

Orbán Viktor 1956 jelentőségének elemzése mellett beszélt az Európa és Magyarország előtt álló új kihívásokról is, megemlítve, hogy a kommunizmus örökségétől nem sikerült megszabadulni, illetve hogy egyre növekvő gazdasági nyomás nehezedik az európai demokráciákra.

Azt mondta: a kommunizmus a "saját országaiban intézményesítette a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a hamis adatokat szolgáltató kormányokat, a felelősséget nem ismerő politikusokat és a politikai hazugságokat", s ez a bővítés óta immár az EU problémájává is vált.

Erre hivatkozva sürgette Orbán az uniós segítségnyújtás megtagadását a "hazug és csaló" kormányoknak.

Kijelentette azt is: olyan óriásvállalatok működtetik a világgazdaságot, amelyek gyakran erősebbek, mint egy-egy európai ország, s ezek saját szempontjaikat akarják érvényesíttetni, azaz azt szeretnék, ha a politika legfőbb célja a versenyképesség lenne.

Ezt az igényt Orbán Viktor elutasította, ugyanakkor szerinte Közép-Európában több helyütt, így Magyarországon is létrejött a posztkommunista elitek és a versenyképességi ideológia "bizarr egyesülése".

Szerinte ezek az elitek "úgy vélik, hogy ezzel mindent meg lehet indokolni: a munkanélküliséget, az elszegényedést, az áremeléseket, a kulturális és természeti környezet tönkretételét is". Sőt - ahogy fogalmazott - Magyarországon ez az elit nyíltan kijelentette, hogy egy országot úgy kell működtetni, mint egy nagyvállalatot.

"Innen már csak egy lépés, hogy a hatalom, ha érdeke megkívánja, átlépi a jogállamiság határait, ahogy tette Budapesten, amikor a megemlékezők ellen brutális rendőri akciót indítottak, erődemonstrációt mutattak be, az ünneplőkkel szemben brutálisan léptek fel, s habozás nélkül törték le az emberi jogokat" - mondta Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×