eur:
394.52
usd:
364.45
bux:
73793.55
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

"Az 50 évvel ezelőtti forradalom gyenge utánzata"

A francia és a belga lapok nagy terjedelemben foglalkoznak az október 23-i megemlékezésekkel, még inkább az azt követő randalírozással.

Objektív beszámolók olvashatók a francia sajtóban az október 23-i budapesti eseményekről. A Libération című napilap szerint az 50 évvel ezelőtti forradalom gyenge utánzata zajlott le hétfőn. A liberális újság szélsőjobboldali erőknek nevezte azt a körülbelül 2000 tüntetőt, akik az éjszaka folyamán többször összecsaptak a rendőrökkel. A lap megemlíti, hogy a randalírozás előzményeként a Fidesz több tízezer fő részvételével nagygyűlést rendezett a város egyik legforgalmasabb kereszteződésében.

A konzervatív Le Figaro kiemelte, hogy kormányellenes tüntetők vonultak a Kossuth térre, hogy megzavarják az állami ünnepségeket, amelyen 56 európai állami vezető is részt vett. A tekintélyes párizsi lap beszámol arról is, hogy a demonstrálók beindítottak egy T34-es tankot is, amellyel a rendőrök felé indultak. A Le Figaro konzervatív populistának nevezi Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, aki a lap szerint 100 ezer ember előtt beszélt a párt nagygyűlésén. A legnagyobb példányszámú francia lap csak rövid, objektív beszámolót ad a történtekről.

"A magyar megemlékezés kisiklott" címmel jelent meg írás a belga De Standaardban. A lap kiküldött tudósítója szerint a rendőrök bosszúra éhesek a szeptember 18-án, a Szabadság téren történtek miatt. Az újság úgy véli, válságkezelés folyik Magyarországon. A De Standaard szerint kérdéses, hogy a miniszterelnök meddig bírja a magyar huligánok nyomását, és hogy a magyar lakosság mennyire azonosul azzal a pár ezer emberrel, akik az utcán vannak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×