eur:
394.48
usd:
364.46
bux:
73764.15
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A koalíció kész vitázni, de nem ma

Az MSZP- és az SZDSZ-frakció támogatja, hogy parlamenti vitanap legyen a hétfő éjszaka a fővárosban történtektől, de nem a keddi plenáris ülésen - közölte a két kormánypárt frakcióvezetője.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője azt mondta, hogy támogatni fogják a vitanap és a vizsgálóbizottság felállítását, de csak a házszabálynak megfelelő módon és időben.

Mint mondta: szívesen beszélnek arról, hogy kié a közvetlen és a közvetett felelősség.

Úgy vélte, a közvetlen felelősség a rendbontóké, a közvetett felelősség pedig azoké, akik néhány héttel ezelőtt illegitimnek nevezték a törvényesen megválasztott kormányt.

A politikus elmondta: az események sértették azokat is, akik a Fidesz engedélyezett demonstrációján akartak részt venni, és a rendezők nem adták meg a szükséges információt arról, hogy a randalírozók arra tartanak.

Hozzáfűzte: a rendőrség mindvégig telefonkapcsolatban volt a Fidesz rendezvényét szervezőkkel.

Lendvai Ildikó szerint az események sértették a magyar gazdaságot, hiszen a forint megint meggyengült.

A Fidesz népszavazási kezdeményezéséről a szocialista politikus kijelentette: a kérdések a változatlanságról szólnak, arról, hogy maradjon minden úgy, ahogy van az oktatásban, az egészségügyben, a költségvetésben.

Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy semmilyen folyamatosság nincs 1956 és a hétfőn Budapesten történtek között.

Kuncze Gábor a Fidesz felelőssége kapcsán azt mondta: nemcsak a legnagyobb ellenzéki párt felelősségéről, hanem a taktikájáról van szó.

Úgy vélte, az elmúlt négy évben folyamatosan az utcára vitték a politikát, kettéosztották a társadalmat.

"Az események nyílegyenesen vezettek idáig. A Fidesz keze nyoma tetten érhető ezekben az ügyekben"- közölte.

Kuncze Gábor szerint nincs más út a demokratikus erőknek fel kell szólítaniuk a híveiket, hogy ilyen módon az utcán nem lehet politizálni.

A gazdaság helyzete kapcsán elmondta: a rendőrség folyamatos készenlétben tartása egy milliárd forintot tesz ki, amit az adófizetőknek kell fizetni, "ez mind közös kárunk".

Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a koalíció következetesen kiáll a konvergenciaprogram mellett, és "kiáll amellett a miniszterelnök mellett, aki pedig következetesen végre akarja hajtani a programot".

A szabad demokrata politikus, aki a Horn-kormány idején belügyminiszter volt, a Fidesz rendezvényére vonatkozó kérdésre elmondta: a szervezők feladata biztosítani a rendezvényt.

Szavai szerint kérdéses az is, hogy volt-e kétféle tömeg, vagy a résztvevők "egy részében igenis megvolt az egyesülési szándék".

A Fidesz országgyűlési képviselőjének, Révész Máriusz megsérülése kapcsán Kuncze Gábor elmondta: sajnálatos, ami történt vele, de ő például nem sérült meg, mert nem ment oda.

Hozzátette: nem biztos, hogy a rendőrök mindegyike ismeri a fideszes képviselőt, "bár kétségkívül nagy horderejű politikusról van szó".

Hozzátette: a frakció nem járul hozzá, hogy a nap folyamán vitanapot tartsanak, mert semmilyen módon nem hajlandóak megengedni, hogy a Fidesz diktálja a tempót.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×