eur:
394.59
usd:
364.55
bux:
73449.75
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Mit olvasson, akit érdekel 1956?

Az '56-os Intézet főigazgatója szerint számos forrás rendelkezésre áll az ötven évvel ezelőtti forradalomról. Rainer M. János az InfoRádió Aréna című műsorában azoknak adott tippeket, akik részletesebben is szeretnének megismerkedni az '56-os forradalom történetével.

Az '56-os Intézet főigazgatója szerint a forradalomról rendelkezésre állnak középszintű leírások, de talán egyszerűbb a XX. század történetével foglalkozó összefoglalókkal kezdeni.

"Ezek közül is méltán a legsikeresebb Romsics Ignác: Magyarország története a XX. században című munkája, melyben kitűnő összefoglalás található az 1956-os forradalomról. A könyv nagy előnye, hogy a forradalmat bő száz év történetébe ágyazva ábrázolja" - ajánlott szakirodalmat Rainer M. János.

A történész szerint magáról 1956-ról 1989 óta a legkülönfélébb összefoglalók láttak napvilágot, közütk olyanok is, amelyek korábban íródtak és megjelentek már az emigrációban. Ezek közül érdemes forgatni Gosztonyi Péter: A magyar forradalom története című munkáját, vagy Méray Tibor könyvét Nagy Imréről és a magyar forradalomról.

Az 1990-es évek elején az '56-os Intézet is készített egy nagyon rövid, 150 oldalas összefoglalót (Az 1956-os forradalom címmel). Ripp Zoltán és Szakolczay Attila pedig kimondottan a fiataloknak szánt összefoglalókat írt.

A Széchenyi Könyvtár az évfordulóra készített egy adatbázist 1956 hangemlékeiből - emlékeztetett Rainer M. János, amely a Magyar Rádió és a Szabad Európa Rádió egykori, azokban a napokban sugárzott adásaira épül, sok kiegészítő adattal, képpel, filmrészlettel.

Az elindulás így inkább a bőség zavarát jelenti annak, aki szeretne tájékozódni - vélekedett az InfoRádióban az '56-os Intézet főigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×