eur:
394.26
usd:
364.41
bux:
73439.06
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Schmidt: az ország eggyé vált

Az 1956-os forradalom és szabadságharc történelmi jelentőségére, az áldozatokra emlékeztek a Terror Háza Múzeum előtt tartott ünnepi rendezvényen, amelyre a Fidesz és az intézmény invitálta az érdeklődőket.

A magyar nép, a pesti srácok 1956 októberében halálos sebet ejtettek a kommunizmuson - jelentette ki Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója.

Hangsúlyozta: ötven évvel ezelőtt a magyar nép világtörténelmet írt, harcba szállt a függetlenségért és a szabadságért az idegen elnyomók ellen.

"A tét a nemzet megmaradása volt, ezért nem számított a túlerő. Ebben a harcban az ország eggyé vált" - fogalmazott Schmidt Mária. Hozzátette: a hatalmon lévőknek csak egy kicsit kellett volna jobban szeretniük hazájukat, mint a hatalmat.

Mint elhangzott, 1956 októberében a magyarság a legjobb arcát mutatta a világnak, így vált a nemzeti összefogás, a hősiesség szimbólumává. Ezért azonban súlyos árat kellett fizetni, a legjobbak kerültek bitóra, börtönbe, százezrek kényszerültek bujkálni, emigrációba.

Az igazgató kiemelte: bár a forradalom és szabadságharc mindössze két hétig tartott, mégis megrengette a világot, megroppantotta a II. világháború után létrehozott békerendet és lerántotta a leplet a szovjet diktatúra rideg valóságáról.

Schmidt Mária szerint a szovjet tankokkal megtámogatott hatalom valójában rettegett, ezért végeztek ki gyermekeket és építettek ki hatalmas besúgóhálózatot.

Schmidt Mária azt mondta, a Kádár-rendszer végén Nagy Imre és mártírtársai újratemetése hozta meg a fordulatot, akkor vált köddé a kommunizmus legitimitása.

"Egy nemzet sorsát azok a pillanatok határozzák meg, amelyek nem csak sodródnak, de ők maguk a történelem. Ezekért érdemes élni, ezekből tevődik össze egy nemzet" - jelentette ki beszéde végén Schmidt Mária.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×