eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Bővült a zavargásokban ítélkező bírák internetes listája

Újabb két, az elmúlt hetek zavargásai kapcsán ítélkező bíró neve és személyes adatai kerültek fel a világhálóra. A rendőrség már nyomoz az ügyben. A Magyar Bírói Egyesület a köztársasági elnökhöz fordult.

Összesen kilenc bíró és két ügyész neve, illetve személyes adata olvasható az interneten. A világhálóról azt követően sem törölték a személyes adatokat, hogy a rendőrség nyomozást rendelt el, illetve, hogy több szervezet aggodalmát fejezte ki. Sőt az internetes oldalt szerkesztők továbbra is azt ígérik: bővítik a listát.

A Fővárosi Főügyészség kedden rendelt el nyomozást személyes adatokkal való visszaélés vétsége miatt. A Fővárosi Főügyészség szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: a II. kerületi rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Morvai Attila hozzátette: a hatóságoknak hatvan napjuk van az ügy lezárására. Nehézségekbe ütközhetnek, ha a honlapot nem Magyarországon üzemeltetik.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke közleményében azt írta: a bíróságok elnökei minden szükséges törvényes intézkedést megtesznek a jogellenes állapot megszüntetése és a bírák védelme érdekében.

Felszólítás

A Fővárosi Bíróság vezetői még hétfőn arra szólították fel az internetes honlap szerkesztőit, hogy a távolítsák el a bírák és ügyészek nevét, személyes adatait.

A Magyar Bírói Egyesület a Köztársasági elnökhöz fordult. A levélben leszögezik: a demokratikus jogállam működésének egyik legfontosabb feltétele a független, pártatlan, hatékony és szakszerű bírói munka. Az egyesület azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy ne hagyja szó nélkül a bírák elleni támadást.

Az adatvédelmi biztos szerint a bírókról és ügyészekről a tárgyaláson készített fényképek illetve hangfelvételek közzétehetők, de más személyes adatok, így a lakcím és telefonszám nem. Az InfoRádió úgy tudja, hogy fenyegetés egyelőre nem érte a bírákat és ügyészeket, de védelmükről megfelelően gondoskodtak. Az érintett bírák nem kívántak nyilatkozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×