eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A KDNP nem ünnepel Gyurcsánnyal

Az állami ünnepségekre szóló meghívókat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mellett Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin az Országgyűlés elnöke, valamint Kosáry Domokos, az 1956-os Emlékévet Előkészítő Emlékbizottság elnöke írta alá - közölte a Kormányszóvivői Iroda. A Kereszténydemokrata Néppárt közölte: nem vesz részt a kormány által szervezett megemlékezéseken. A Fidesz azokon az eseményeken nem vesz részt, amelyeken Gyurcsány Ferenc felszólal.

A Kormányszóvivői Iroda közlése szerint a miniszterelnök 1956-os megemlékezésekkel kapcsolatos programja ezen a héten válik véglegessé.

Az állami ünnepségekkel kapcsolatos weboldalon az olvasható, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök október 23-án, a Budapest '56 Szabadság nyilatkozat elfogadása után mond ünnepi beszédet a Parlamentben.

Az oldalon az is olvasható: a széles körű közmegegyezés érdekében 2004 tavasza óta független emlékbizottság részvételével, az '56-os szervezetekkel és a parlamenti pártokkal egyeztetve készült el az emlékév programja. A munkához számos intézmény, köztük az '56-os Emlékbizottság, a Külügyminisztérium, a Terror Háza Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint az 1956-os Intézet is szakmai segítséget nyújt.

A KDNP nem vesz részt kormányzati ünnepségeken


A Kereszténydemokrata Néppárt nem vesz részt azokon az 1956-os megemlékező ünnepségeken, amelyeket a kormány szervez - mondta a párt szóvivője.

Halász Zsuzsa szerint ha a kormány, illetve Gyurcsány Ferenc méltó megemlékezést akar, akkor még az ünnepségek előtt belátja, hogy személye a magyar demokrácia útjában álló legnagyobb akadály, és ezért még az állami ünnepségek előtt távozik a legfőbb közjogi méltóságok sorából.

"A KDNP mindig is távol tartotta magát a provokációtól, márpedig az 1956-os forradalom 50. évfordulóján Gyurcsány Ferenc személye és jelenléte maga a provokáció" - fogalmazott Halász Zsuzsa.

Fidesz: nem hallgatják meg Gyurcsányt

A Fidesz október 23-án megemlékezésre várja Magyarország minden polgárát - jelentette be Szijjártó Péter szóvivő, egyben jelezve azt is, hogy a Fidesz nem vesz részt olyan ünnepségen, amelyen Gyurcsány Ferenc beszédet mond.

A Fidesz kommunikációs vezetője arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy ne szólaljon fel a megemlékezéseken, mert ez nyílt provokáció lenne '56 szellemiségével és a magyar emberekkel szemben.

Közölte: azokon a rendezvényeken, amelyeken Sólyom László köztársasági elnök mond beszédet, a Fidesz képviselteti magát.
 
MSZP: cél a külföldiek elijesztése

Nyakó István, az MSZP szóvivője budapesti azt mondta: Gyurcsány Ferencnek nincs külön programja, az eseményeket az 1956-os Emlékévet Előkészítő Emlékbizottság szervezi a programokat.

A szocialista politikus szerint az ellenzéki pártok ezzel a lépéssel el akarják ijeszteni a külföldi vendégeket az évfordulós ünnepségektől.

Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×