eur:
391.55
usd:
361.42
bux:
73505.72
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

"Gyurcsány jövője nyitott" - nemzetközi lapszemle

A kormány elveszítette a választásokat, de a miniszterelnök maradni kíván, és meg kívánja valósítani a reformokat - kommentálták a hírügynökségek a magyar önkormányzati választásokat. Egyes külföldi lapok pedig megjegyzik a magyar választók a szavazóurnánál mutatták ki haragjukat.

A londoni The Independent arról ír, hogy a kormányzó MSZP jelentős vereséget szenvedett, és hogy a voksolást sokan népszavazásnak tartották, miután kiszivárgott az a felvétel, amelyen Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy szándékosan félrevezette a szavazókat.

A brit The Times ugyanakkor Sólyom László köztársasági elnök beszédét emeli ki "Támogatás fentről az utcai tüntetőknek" című cikkében. A lap tudósítója szerint Magyarországot újabb politikai válságba taszította az, hogy az elnök felszólította a parlamentet, fontolja meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök eltávolítását. A The Times tudósítója úgy látja: a jobbára ceremoniális posztot betöltő, de erkölcsi tekintéllyel rendelkező államfő közbelépése váratlan volt, ám a koalíciós kormány nem fogja egykönnyen feladni a hatalmat.

Míg a párizsi Le Figaro tényszerűen ismerteti a választás nem hivatalos eredményeit, addig a Le Monde szintén Sólyom László beszédét idézi és úgy értékeli a beszédet, hogy az államfő felszólította a parlamenti képviselőket: tartsanak bizalmi szavazást Gyurcsány Ferencről.

A szintén francia AFP hírügynökség szerint a koalíciós kormány súlyos vereséget szenvedett az önkormányzati választásokon, de a kormányfő elutasítja, hogy lemondjon. Az, hogy a főváros vezetése liberális-szocialista maradt, segítheti Gyurcsányt a tiltakozások legyőzésében - idéz elemzőket az AFP.

A New York Times hírügynökségi tudósítást átvéve arról ír, hogy a jelentős választási vereség ellenére a miniszterelnök közölte, marad a posztján.

A Reuters politikai elemzőket idéz és azt írja: Gyurcsány Ferenc jövője a szocialisták veresége és a Sólyom beszéd miatt nyitott marad. Mindez lelket önt a Fideszbe, amely eddig négy általános választásból hármat elveszített.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Három magyar kardvívónő a legjobb 16 között

Mind a két magyar kardvívónő legyőzte olasz ellenfelét a legjobb 16 közé jutásért a párizsi olimpián, a fegyvernem női egyéni versenyében, a párizsi olimpián. Szűcs Luca 15-10-re verte Martina Crisciót, Pusztai Liza 15-12-re Michela Battistont, de ott van a nyolcaddöntőben Márton Anna is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×