eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Több a rendőr mint a tüntető a Kossuth-téren - képgaléria

Hétfő reggel még tartott az a tüntetés a Kossuth téren, amelyen a résztvevők Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány lemondását követelik. A vasárnap éjjel még több ezer fős tömeg hétfő hajnalra mintegy 200 főre apadt, reggel nyolc órára már csak 50-60 ember maradt - közölte a távirati iroda tudósítója a helyszínről.

Hétfő reggel már csak mintegy 50-60 ember tüntetett a parlament előtt a miniszterelnök és a kormány lemondását követelve.

A hétfő hajnali órákban rendőrségi fémkordont kezdtek el felállítani a téren a parlament köré, a tér aszfaltburkolata mentén. Néhány perces munka után több ember azonban megpróbálta megakadályozni a kerítés építését. Egy tüntető hajnali fél öt óta a rendőrségi felszólítás ellenére a földön fekve próbálja megakadályozni a kerítés építését.

A tömeg folyamatosan fütyült, sípolt és az "Elkúrtad!", "Áruló!" , "Mondjon le!", "Készítjük neked a kötelet", "Gyurcsányt a Dunába, Demszkyt meg utána", "Vesszen a kormány!", " '56,'56" szavakat skandálta vasárnap este.

A jelenlévők a Himnuszt, a székely himnuszt és a Szózatot énekelték. Többen a földön fekve aludtak. A hajnali órákban a tüntetők bejelentették, hogy hétfőn petíciót adnak át a parlamenti pártoknak, amelyben a kormány lemondását követelik, illetve ajánlásokat fogalmaznak meg az ellenzék számára.

A demonstrálók egy-egy csoportja vasárnap késő este a Kossuth térről a kormányfő II. kerületi otthonához és a Várba, a Sándor-palotához valamint a miniszterelnök villájához ment.

A Gyurcsány Ferenc szavait tartalmazó hanganyagot a május 26-ai, balatonőszödi tanácskozáson rögzítették. A kormányfő a felvételen szó szerint azt mondta: "nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél, két évet; teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz".

Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy az ország a korábban elképzeltnél jóval többet költött, miközben - mint mondta - a kabinet 4 évig nem csinált semmit. Úgy fogalmazott: Európában ekkora baklövést nem követett el más, csak Magyarország.

A miniszterelnök szerint az MSZP-frakció nem tud olyan jelentős kormányzati intézkedést mondani, amire büszkék lehetnek, és feltette a kérdést a szocialista képviselőcsoportnak: mit mondanak majd, ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltak négy év alatt.

Mindent, amit a botrányról tudni érdemes, elolvashat itt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 17:42
×
×
×
×