eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Házaspárokat fordít egymással szembe a politika

Vannak olyan települések, ahol már most eldőlt az október elsejei polgármester-választás eredménye - hacsak nem lesz érvénytelen a voksolás. Olyan község is akad, ahol nincs vállalkozó az irányításra, és olyan is, ahol egy volt házaspár két tagja egymás ellen indul a polgármesterségért. A jelöltek többsége középkorú férfi.

Három jelölt településenként

Összesen 8.622-en indulnak 3.174 polgármesteri címért. Ez azt jelenti, hogy majdnem három jelölt jut minden településre. A jelöltek legnagyobb része, a 8.622-ből 7.315 független, bármilyen szervezet támogatását csak 1.307 érezte fontosnak, vagy legalábbis nem károsnak.
/>
/>A legtöbb polgármester-jelölt, 987 Borsod-Abaúj-Zeplén megyében van, ahol 358 település irányításáért szállnak harcba. A legkevesebb polgármester-jelöltet Csongrád megye állította ki: ott csak 173-an éreztek elhivatottságot a közszolgálatra. Az eltérések természetesen a népsűrűséggel és a településhálózattal is magyarázhatók.
/>
/>Budapesten 87 polgármester-jelöltről tud a választási iroda, és összesen 4.885-en szeretnének önkormányzati képviselők lenni a főváros valamelyik kerületében. Az egész országban 88.895 jelölt közül választhatunk október elsején, tehát a választó és választható korban lévő több mint nyolcmilliós népességnek mindössze 1,08 százaléka érzett magában erőt és tehetséget ahhoz, hogy képviselő legyen.
/>
/>Független férfiak uralma/>
/>
A polgármester-jelöltekhez hasonlóan a képviselőségre pályázók többsége is úgy érezte, jobb a függetlenség. A 88.890 önkormányzati képviselőjelöltből 52.720 függetlenként méreti meg magát. Pedig támogató szervezetből lett volna elég: 690 csoportosulás jegyeztette be magát jelölőként.
/>
/>Mi több, még a szervezethez nem tartozóknak is van szervezetük, négy jelölt mögött ugyanis a Függetlenek Választási Szövetség nevű csoportosulás áll. Nem csak klasszikus pártok és az azokhoz hasonló összefogások állítanak jelöltet: a szervezetek között található nyugdíjas klub, horgászegyesület, önkéntes tűzoltó csapat, népdalkör, sportegylet, tájvédelmi egyesület, természetvédő kör, pedagógus szakszervezet, ipartestület, asztaltársaság és baráti kör.
/>
/>Továbbra is tart a férfiuralom, a jelöltek majdnem hatvan százaléka középkorú férfi. Érdekesség, hogy 56-an - 48 férfi és 8 nő - nyolcvan évnél is idősebbek.
/>
/>Vannak települések, ahol már most megvan a győztes, merthogy csak egy polgármester-jelölt indul a választáson. Ilyen például Mórahalom, ahol a Fidesz országosan ismert politikusa, Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő valószínűleg csak a közgyűlés összetétele miatt izgul, hiszen saját kihívója nem akadt. Csakúgy Nagy Sándornak, akit Kisteleken senki sem akar kiszorítani a polgármesteri székből.
/>
/>Volt felesége hívja ki a polgármestert
/>
/>Ugyanez a helyzet Csongrád megyében Öttömösön és Nagytőkén, valamint a Pest megyei Maglódon, Hernádon, Lóréven, Péteriben, Szadán, Sóskúton, Tatárszentgyörgyön, Márianosztrán - és még sokáig lehetne sorolni az ország hasonló kistelepüléseit.
/>
/>Még rosszabb a helyzet a Vas megyei Peresznyén, ott ugyanis egyáltalán nincs polgármester-jelölt. A Kőszeghez közeli, zömében horvát nemzetiségűek által lakott, 660 lelket számláló község vezetője eddig Grüll János volt. Õt telefonon, Mostarban értük utol. Elmondta, hogy elfoglaltságai miatt nem indult el a polgármesterségért és más jelölt sem akadt. Ezért nem lesz polgármester, de gyorsan hozzátette, hogy új képviselőtestület sem, mert ahhoz sincs elég jelölt Peresznyén. Megvárják a néhány hónap múlva esedékes időközi választást, addig pedig folytatják a munkát.
/>
/>Peresznyén tehát biztos nem durvul a kampány. A helyiek szerint azonban a Csongrád megyei Árpádhalmon sem, pedig ott bizony egy elvált házaspár két tagja egymás ellen indul a polgármesterségéért, ráadásul a névjegyzékben még úgy szerepelnek, hogy Fromanné Setényi Erzsébet és Froman Róbert. Az utóbbi 16 éve polgármester, most volt felesége hívja ki csatára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×