eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Újabb díszpolgárok lesznek Budapesten

Budapest díszpolgára lehet Hankiss Elemér szociológus és Oláh György Nobel-díjas kémikus, ha a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön támogatja Demszky Gábor főpolgármester jelöltjeit. Jelenleg 41 ember viseli ezt a címet, most összesen hat javaslat érkezett, amelyekről a döntéselőkészítő bizottság hétfőn foglal állást.

A szocialisták kezdeményezték Bacsó Péter filmrendező, Ranschburg Jenő gyermekpszichológus, Sajdik Ferenc karikaturista és Szabó Magda író kitüntetését is.

A Pro Urbe Budapestért-díjra jelöltek között van az Egressy Gábor Szakközépiskola, Gálvölgyi János, Kern András, Kerényi Miklós Gábor, Koncz Zsuzsa, Bródy János, az újságíró Vámos György, Lásztity Radomir, a Műegyetem professzora és Molnár Gyula XI. kerületi polgármester.

Demszky Gábor szerint nem lenne szerencsés, ha aktív politikust is kitüntetnének.

A díszpolgári címből, amellyel nem jár anyagi jutalom, megkötés nélkül bármennyi kiadható évente, a Pro Urbe-díjat viszont csak hatan kaphatják, az azzal járó 400 ezer forinttal együtt.

A díjazottak november 17-én, Budapest ünnepnapján már az új összetételű közgyűlés előtt vehetik át elismeréseiket.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×